Många riktigt bra öl bland dagens nyheter

Det kommer en del del riktigt bra öl på Systembolaget i dag. Foto: Montage.

Belgiskt och amerikanskt i toppklass. Men också ett helt gäng med svenska öl som smakar riktigt bra. Här är våra omdömen för dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget.

 

Det här får nog rankas som ett av årets bättre nyhetssläpp av tillfälliga nyheter. Att Parabola och Kriek de Ranke skulle vara riktigt bra visste vi nog på förhand, men här finns fler godbitar. Samtliga tre öl som bryggdes på Internationella kvinnodagen 8 mars imponerar och samarbetet mellan Stockholm Brewing och Apex är riktigt kul.

Här är alla våra omdömen:

Kriek De Ranke

750 ml, 101,00 kr, 7,0 %, Frukt- och bärlambic

Ljuvliga körsbärstoner i doften och samma känsla möter dig i smaken. Körsbären får ta ordentligt med plats men där finns också en behaglig syra och lätta mandeltoner. Mycket gott.

Cuvée De Ranke

750 ml, 95,00 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl

Syrligt med citrustoner, lätt örtiga toner och en del grapefrukt. En del trätoner skapar en till dimension i ölet och syran är distinkt utan att ta överhanden för mycket. God öl.

Stockholm Brewing/Apex Wild Predator

375 ml, 69,00 kr, 6,5 %, Övrig syrlig öl

Två av Sveriges mest spännande bryggerier ett samarbete, och det här är bra. Behaglig och balanserad syra kombineras med lätt jordiga toner och en humleprofil som gör att ölet sticker ut. Komplext och fräscht med de trevliga humletonerna. God öl.

Cerveceria Peninsula Black Currant

440 ml, 48,90 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl

Syrligt men också åt det söta hållet. Vinbären finns där liksom yoghurttoner och en del frukttoner. Okej öl men det blir lite kladdigt snarare än friskt som man önskar från den här typen av öl.

De La Senne Brussels Calling

330 ml, 36,50 k,r 6,5 %, Belgisk ljus ale

Friskt och humligt med citrustoner och en jäst som tar ölet till en riktigt spännande nivå med en lätt kryddig touch. Balanserat och samtidigt smakrikt, friskt och förrädiskt lättdrucket. Mycket gott.

Hop Notch Boot Print

440 ml, 43,90 kr, 6,5 %, New England/Hazy IPA

Friskt med tropiska toner, rejält med ananas och en lätt ton av mango.  En lätt honungston finns där, örtiga toner visar sig liksom en försiktig och behaglig beska. Spännande och komplext öl som sticker ut jämfört med de flesta New England-öl som finns på marknaden. Mycket god.

Fermenterarna Pink Boots Revolution

440 ml, 50,90 kr, India pale ale

Friskt öl med en hel del örtiga toner, citrusen finns där liksom öven här en touch av honung och en lätt kryddig ton. Klart god öl, men ganska annorlunda mot vad jag hade förväntat mig. Och det menar jag på ett bra sätt.

Mikkeller The Guide

440 ml, 60,90 kr, 7,0 %, New England/Hazy IPA

Ölet skulle först släppas 2 mars, men har säljstoppets flera gånger. Nu stod det på hyllan i Ölstudion, men var säljstoppat när jag kom till kassan.

Stigbergets GLOW

440 ml, 45,90 kr, 5,5 %, India pale ale

Friskt och tropiskt med lätt funkiga toner, en touch av parfym finns där liksom en behaglig beska som inte på något sätt tar överhanden. Komplext och lättdrucket på en och samma gång. Mycket god.

Prizm Brewing Yatahaze

440 ml, 57,90 kr, 8,2 %, Imperial/Dubbel IPA

Juicigt och humligt med friska citrustoner, men också med en lätt alkoholton. Den som gillar moderna humleöl utan beska kommer nog att gilla den, men lite stör det att alkoholen blir lätt påträngande. Helt okej dock.

To Öl When Live Gives You Mango Make Milkshake IPA

440 ml, 50,90 kr, 6,6 %, Övrig öl

Jucigt och med tropiska toner, men också en hel del sötma. Mangon finns där men smakar lite som en söt puré. To Öl är ett spännande bryggeri, men det här hamnar inte på topplistan bland de öl jag provat från det bryggeriet.

Firestone Walker Parabola 2020

355 ml, 139,00 kr, 13,6 %, Imperial porter och stout

Det här är ett öl som jag alltid gillat och jag blir inte besviken den här gången heller. Choklad- och kaffetoner blandas med en härlig fatlagring som skapar toner av vanilj och trä. Där skapas en skön balans mot de ganska rostade tonerna i grundölet. Där finns också en del kakao och ölet är fylligt och mäktigt precis som det ska vara. Grymt bra öl!

Firestone Walker Parabola 2021

355 ml, 139,00 kr, 13,6 %, Imperial porter och stout

Här finns allt som nämns ovan, men ölet har inte riktigt flutit samman i smakerna lika mycket här. Fortfarande mycket gott, men helt klart mår det här ölet bra av att få stå till sig lite.