Pine Ridge fatlagrar på High Coast-fat

Peter Janåsen från High Coast Whisky och Mikael Karlsson från Pine Ridge. Foto: Ronny Karlsson

Pine Ridge har fått klart med whiskyfat från High Coast Whisky. Mikael Karlsson är strålande glad.

– Det är jätteroligt och ett förtroende. För oss är det en jättestor grej. Ett erkännande att vi fick dem, det många som vill ha. Du anar inte hur svårt att få tag på fat. Jag har tjatat ett år på High Coast, berättar Mikael när beernews.se ringer upp.
Tanken är att brygga en serie limiterade imperial stouts, något som bryggeriet är väldigt sugna på efter framgången med dess första försök, The Big Beautiful Walrus Imperial Stout som låg på Heaven and Hill-fat, Den har 4.01 på untappd.

Inga detaljer är klara vad gäller de nya stoutarna.
– Det blir lite olika lagringstider, men har inte bestämt något om ölen än. Vi har bara hämtat faten och ska brygga i december och det lär ta sin tid. Vi ska inte tidsbestämma hur länge de ska ligga på fat ska, det får smaken bestämma.
– Tanken är att öka segmentet med fatlagring. Det är ett väldigt trevligt segment och vi har ett par hundra kvadrat att ställa in faten i, så vi kommer att jaga fler fat. Det blir ju de roligaste ölen.
Det är inte så många fat som kommer från High Coast, just nu fyra Älv och tre Hav sen kommer även Timmer och Berg, den sistnämnda är Mikael mest nyfiken på.

– Berg blir spännande, den ligger på sherryfat, säger han.

Ölen som ska läggas i High Coast-faten kommer att produceras i begränsade mängder.
– Det blir max 750 liter av batch. Kanske 40-50 lådor, sen läggs resten på fat.