Dugges satsar på eget whiskymärke

Först var det öl. Sen var det gin. Och nu whisky. Dugges i Göteborg börjar få en viss bredd på sortimentet. Mikael Dugge Engström ser fram emot premiären. Foto: Montage.

Först var det öl. Sen var det gin. Och nu whisky. Dugges i Göteborg börjar få en viss bredd på sortimentet.

Förra hösten lanserade Dugges två egna gin och spriten tycks ha gett mersmak för nu kommer snart bryggeriets första whisky, om än i begränsad omfattning.

Det är svenska Mackmyra som har tillverkat whiskyn.

– Det var personalen på Dugges Pils som tyckte att vi skulle ha en egen whisky, vi kör ju egna grejor där och vi har gjort gin tidigare.

– Och eftersom jag blev invald i styrelsen på Mackmyra i somras kändes det självklart att att göra den med dem. Så vi fick prova lite olika och köpte ett par fat. Smidigt och enkelt, säger Mikael Engström på Dugges.

Dugges och Matt Miller har en hel del erfarenhet av att lagra öl på whiskyfat. Men nu kommer även whisky från Landvetterbryggeriet.

Lanseringen sker antagligen på torsdag denna vecka och whiskyn kommer alltså enbart att finnas på Pils, Dugges egna krog i Göteborg.

Det är två ganska försiktiga whiskysorter, som Dugges valt att sätta namn på. Airy Oak har legat på fat i sju år och Fiery Oak i sex år och sex månader.

– En är lite kraftfullare och en mildare, men båda två är orökta. Vi ville ha nåt enklare som inte är för dyrt och kan tilltala många.

Dugges whisky blir ingen engångsföreteelse, men vad det är för whisky kommer att variera.

– Vi kommer att fortsätta att alltid se till att vi har vår whisky på Pils, men då blir det nya fat, så då blir det nåt annat och vi får se vad det blir då.