Janko visar upp tjeckiska bryggerier

Jan-Erik Janko Svensson kommer att hålla en ölprovning med de besökande ölen på Švejk. Foto: Ronny Karlsson

Ett gäng tjeckiska bryggerier kommer till Stockholm i oktober. Och ölnestorn Jan-Erik Janko Svensson kommer finnas med för att guida gästerna.

Jan-Erik Janko Svensson är en av Sveriges mest respekterade ölkännare och han har en förkärlek för öl från bland annat Tjeckien och Tyskland.

Den 4 oktober är det han som möter upp på Bar Central där öl från fem tjeckiska bryggerier kommer att finnas på tapparna. Deltagande bryggerier är Kocour från Varnsdorf, Albrecht från Frýdlant, Budvar från České Budějovice, Clock från Potštejn och Klášterní Pivovar i Břevnov.

Även maten som serveras på Bar Central kommer att ha tjeckiskt tema, under de två dagar som evenemanget varar.

– Jag är närvarande mesta av tiden och det kommer att finnas infomaterial om de öl som serveras. Exakt vilka märken är inte klart än men de ska skicka typ sex sju fat var, kanske ett par sorter från varje bryggeri plus flaskor, säger Janko.

Han berättar att de flesta deltagande bryggerier är små och relativt nya, med inriktning på moderna ölstilar.

– Jag har informerat dem om att en svensk publik är van vid moderna öl, men kanske främst är nyfiken på i Sverige okända öl i mer klassisk stil.

– Vi får se vad de tar med sig.

Den 6 oktober flyttar evenemanget till Švejk och där kommer Janko även att ha en provning för inbjudna. I övrigt ser upplägget ut som på Bar Central och även på Švejk handlar det om två dagar.