Omfattande bryggeridöd hotar i Tyskland

Det är tomt och öde på Schlenkerlas värdshus i Bamberg. Foto: Pressbild

Det tyska bryggeriförbundet varnar nu för att många bryggerier kan tvingas att slå igen på grund av restriktionerna i landet.

Det är Svenska Yle som gjort ett reportage från ett Tyskland där det är igenbommat och stängt. Många bryggerier små utan export och kanske inte heller några butikshyllor att förlita sig på. Det tyska bryggarförbundet varnar för att många av organisationens 1 500 medlemsbryggerier står inför konkurs.

På Schlenkerlas värdhus i Bamberg är det tomt och tyst sen november då det stängdes.

– Ekonomiskt är det förstås en hård smäll, men ännu värre är ändå den här tryckande känslan av att sitta här i ett tomt värdshus, säger ägaren Matthias Trum.

– Jag har haft gott om tid att gå igenom arkiven och inte ens under andra världskriget kom det till ett totalstopp som nu. Foton från krigstiden visar att verksamheten fortsatte trots allt.

Bryggeriverksamheten har klarat sig bättre. Dels har exporten gått bra, dels finns man på en hel del butikshyllor. Och Mattias Trum hoppas att de goda tiderna ska återvända framöver.

– Ölkulturen har tagit enorm skada av coronakrisen och jag hoppas att allt ska normaliseras när vaccinet väl är här. Utöver pengar och ekonomiska förluster handlar det också om att få tillbaka det sällskapliga och gemytliga som hänger ihop med ölkulturen här i Bamberg.

– Jag är ändå hoppfull. När coronarädslan någon dag är borta, då vill man igen ut med kompisarna och till det hör förstås ett stop gott öl, säger Matthias Trum.

Läs hela reportaget här.