Bryggverket ska satsa på provsmak

Patrik Hellström svarar på våra frågor tillsammans med sina kollegor. Foto: Privat.

Bryggverket i Umeå kommer bland annat at öppna en provsmakningsbar under 2021. Det och mer framkommer i vår enkät.

 

Patrik Hellström svarar på frågorna och bjuder på en hel del intressant information.

 

1. Vad har varit de största förändringarna i er verksamhet under 2020 som kan relateras till corona?
– Eftersom krog och restauranger drabbats hårt så tappade vi väldigt mycket starkölsförsäljning där. Vi fick helt enkelt tänka till och försöka ställa om lite grann. Vi hade som tur var mycket folköl på tank för jag ville ha en massa folköl till sommaren så vi såg till att göra mer folköl, några nya sorter och började med hemkörning av folköl i Umeå. Vi lanserade även lite nya läsk. Gjorde framförallt en Björklövenläsk och en Björklöventonic där fem krona per burk går till Björklöven.

2. Vad blir det bästa för ert företag under 2021?

– Det är rätt mycket faktiskt. Att vi kunnat planera upp och testa fram en mängd nya drycker både starköl, folköl, läsk och tonic. Att vi hunnit göra gelato och sorbet tillsammans med Jessica på Nya Konditoriet. Att vi fått igång vårt testbryggsystem. Att vi håller på att bygga om och fixa till en smakprovningslokal som kommer kunna öppna när allt förhoppningsvis lugnat ner sig lite. Vi kommer fortsätta göra nya läsk och folköl och sälja samtidigt som vår starkölsförsäljning förhoppningsvis kommer tillbaka när krogarna och restaurangerna kan öppna upp mer som vanligt igen. Sen håller vi på att kolla på lite andra saker på dryckessidan också. Tror 2021 kan bli ett grymt år.

3. Vilket svenskt bryggeri har varit bäst under 2020? Motivera gärna
– Hmmm, svårt det där. Oppigårds, O/O, Remmarlöv och Apex imponerar ju jämt. Men jag tror nog det blir jämt skägg mellan This Is How och Odd Island. Båda har ju mycket bra välbryggda öl och har trots det här året expanderat sina verksamheter och fått in mer öl på Systembolaget och som grädde på moset är dom astrevliga. Längtar oerhört mycket efter bryggeri- och festivalhäng när det här är över.

4. Nämn 1-3 svenska öl som imponerat på dig under 2020.
– Apex – Tender Abuse DIPA, This Is How – How To Tear Down This Wall och sen tycker jag att den imperial stout vi gjorde med Skellefteå Bryggeri – Stout Ist Krieg blev sjukt bra. 11,5% men upplevs som en 6%-ig stout. Livsfarligt!

5. En utredning om gårdsförsäljning har påbörjats. Vad är den bästa lösningen för er när det gäller gårdsförsäljning?

– Det skulle vara toppen om det blev av, men jag är ytterst tveksam på att det blir det. Det bästa för oss skulle vara om vi fick sälja öl från vårt bryggeri men även ha kvar Systembolaget och TSLS mm. Vi skulle inte sälja så många liter i månaden från bryggeriet. Men mervärdet för dom kunder som kan komma hit och köpa ett sexpack till helgen eller efter dom haft en provning här skulle vara fantastiskt. Tror inte det skulle påverka folkhälsan negativt. Så gårdsförsäljning, hemsk gärna. Men inte på bekostnad av Systembolagsförsäljningen.

6. Vilket bryggeri i världen skulle du helst vilja brygga ett öl tillsammans med?

– Det är ju helt omöjligt, men får man drömma lite så helst Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy eller något av de andra trappistbryggerierna.