Ölveckan inleds – med färre evenemang

Petur Olafsson litar på att arrangörerna av de olika evenemangen följer rådande regler under GBG Beer Week. Foto: Peter Lindh.

På fredag inleds GBG Beer Week. Men evenemangen blir färre och rådande regler kommer att påverka en del.

GBG Beer Week är en given höjdpunkt för många ölentusiaster, och efter en vecka full med evenemang brukar veckan rundas av med En Öl & Whiskymässa.

Men så kom corona-krisen. Ölmässan är inställd, men ölveckan ska genomföras.

– Många har hört av sig och vill kunna stötta barer och bryggerier under den här veckan. Sedan finns det dom som tycker att det är förkastligt att vi kör, säger Petur Olafsson, som arrangerar veckan tillsammans med Fredrik Berggren.

Olafsson påpekar att deras jobb är att samordna de olika evenemangen, och de arrangerar själva inte evenemangen.

– Det är viktigt att barer och bryggerier följer gällande regler och så länge regeringen inte stänger ner barerna så kör vi.

Jämfört med i fjol är det ungefär hälften så många ölevenemang som genomförs. En del av evenemangen har ställts in då det varit svårt att få hit utländska gäster och öl.

Starten för ölveckan sker hos Spike, som också har bryggt årets GBG Beer Week-öl. Runt lunchtid på fredagen sker det första evenemanget där.

– Folk måste ta sitt ansvar, inte minst om de känner sig sjuka. Men är man frisk tycker jag att man ska se till att stötta ölbranschen genom att gå på något evenemang. Om det blir mycket folk någonstans får folk tänka sig för och återkomma lite senare, säger Olafsson.