Ölsmuggling måste bli mindre lönsamt

Att höja ölskatten är att underlätta för smugglare. Det hävdar Sveriges Bryggeriers vd Cecilia Giertta, som kräver att smugglingen måste bli mindre lönsam.

Det är i en debattartikel i Göteborgs-Posten som Giertta uppmärksammar den senaste skattehöjningen och de stora skillnaderna mellan Sverige och våra grannländer.

En Carlsberg Sort Guld till exempel är mer än tre gånger dyrare i Sverige än i Tyskland.

”Staten förlorar enorma summor i skatteintäkter på privatimport och smuggling. Den smugglade alkoholen säljs utan ålderskontroller och det blir betydligt svårare att driva en aktiv alkoholpolitik”, skriver hon bland annat.

Giertta påpekar också att det i Strömstad säljs drygt 400 liter öl per person på Systembolaget. Samma siffra i närliggande Vänersborg ligger på 28,8 liter per person och år. På samma sätt som norrmän åker till Strömstad, åker svenskar i framför allt södra Sverige till Tyskland. Det avspeglar sig i att samtliga de tio Systembolag med lägst försäljning per person i landet ligger i Skåne.

Norrmännen åker alltså till Sverige för att köpa öl, medan svenskarna i stor utsträckning åker till Tyskland.

”Dagens alkoholskattepolitik urholkar grunden i den svenska alkoholpolitiken, som bygger på kontrollerad försäljning. Något som Sveriges Bryggerier stödjer. Med ständigt ökade skatter ökar incitamenten för smugglare, de kriminella, men också helt vanliga konsumenter, att åka över gränsen och helt lagligt köpa sin alkohol. Är det verkligen vad politikerna vill?”, skriver Giertta.

Läs hela debattartikeln här.