Ölprofilerna om vilket öl som var bäst 2020

2020 är slut och vi har gått in i ett nytt förhoppningsvis bättre år. Men innan vi släpper det gångna året helt och hållet har vi kollat med några svenska ölprofiler om vilken öl som var bäst 2020.

Robert Andersson, podden Ölvärlden och författare:

– Ingen lätt uppgift att ta sig an då jag har druckit väldigt mycket bra öl, framförallt från svenska bryggerier men jag skulle vilja lyfta fram en som sticker ut, Oppigårds Thurbo Triple IPA. Den får mig att bli nostalgisk och minnas tillbaka hur IPA smakade 2008 när jag började dricka hantverksöl.

– Jag köper väldigt sällan IPA i amerikansk stil men denna gjorde mig väldigt glad. Ett välbalanserat öl på 11 procent med härliga marmeladtoner!

Jens Skrubbe, Pressklubben och bloggare på Belgisk öl enligt Skrubbe:

– Efter moget övervägande av Sveriges ständigt stigande ölportfölj faller min röst på den prisbelönta Singularity från Luleåbaserade Northern Light Brewery. Denna mäktiga samt becksvarta Imperial Stout är en lisa för både kropp och själ. Ett välbalanserad kraftpaket med bra tryck i bitarna och en välbehövlig njutning under det avgående årets mörka stunder.

Gustav Lindh, bloggare på Lindh Craft Beer och författare:

– Jag lägger min röst på Oppigårds Amarillo för lång och trogen tjänst! Björn o Co utanför Hedemora har tveklöst kämpat i motvind i många år och då menar absolut jag inte med deras grymt stabila öl utan mot byråkrati och regelverk som bland annat manat fram ett eget reningsverk.

Petur Olafsson, GBG Beer Week och bloggare på nonallco.se:

– Jag väljer Stigbergets Trouble Sleep – Levererar precis den eldiga tungkyss av rostade och chokladiga smaker som mina smaklökar behöver efter det här skitåret.

Stanley Wong, En Öl & Whisky-mässa med flera:

– Det finns ju för mycket att välja på så jag tar en gammal klassiker som fungerar både som öl till mat och bara som den är. Jag säger Nils Oscar, God Lager. Bra balanserad beska och frisk och lite söt smak. En god ljus lager så att säga.

Martin Permer, podden Ölpölen:

– Bästa ölen är Remmarlövs The Winter Ale Organic. På grund av sin balanserade smakrikedom där maltsötman inte blir för sliskig.

Stene Isacsson, Zum Franziskaner, Stockholm:

– Palles Helles på Nyköping var ju fantastisk. Jag tyckte även att Dunkeln från Östersunds Bryggeri var grym.

Mats Hägerfors, Brygghuset Finn:

– Det är ju supersvårt att välja ut bara ETT svenskt öl som jag tycker kvalificerar som årets bästa men eftersom ni vrider om armen på mig så vill jag passa på att ge en eloge till vännerna på Brekeriet och deras Spring Gose från i våras. Ännu en lysande god och solid kvalitets suris från bröderna Ek. Dom är unika i sin kategori och helt enkelt bäst på det dom gör.

Peter Eronson, författare:

– Ocean Bitter. En sjukt svår ölstil att få till och som annars bara brittiska bryggerier lyckas med. Men nu finns det även ett svensk bryggerier som bemästrar det.

Kenny Nordh, Ölhallen Örebro och Karlstad:

– Jag kommer bli tvungen att välja ett lokalt tillverkat öl, även om jag druckit otroligt mycket öl 2020 så får det blir en lokal öl från Örebro. Det är Närke kulturbryggeri som i september släppte sin Oktoberfestbier en maltig sak med en perfekt eftersmak av röksmak, den letade sig rakt in i hjärtat och jag var såld. Jag drack den i flera dagar i rad, vart nästan besatt av röksmaken som hela tiden påminde mig om att dricka den igen.

Roger ”Skål o ha dä gött!” Svensson:

– Om ja måste nämna någon så blir dä The Hairy Beaver’s
Smoked Vanilla Porter från The Pine Ridge Brewery En sån fantastisk smakupplevelse. När vaniljen och lakritsen kommer fram och gifter sig med kaffe och chocklad då vill man inte ha nå annat på tungan. Bra jobbat av dom. Ha ett Gott Nytt År. SKÅL o HA DÄ GÖTT!

Christian ”CC” Eikner, Ölhjärtat i Stockholm och podden Beer Bubbles:

Den godaste (bästa känns lite fånigt att säga för vad definierar den bästa?) ölen jag har druckit i år blir nog Stigbergets Big Bourbon Barrel Aged Stout. En smakexplosion av stora mått med perfekt balans mellan torrhet från den rostade malten, alkoholhetta & vaniljsötma. Den kostar sina modiga 123:40 på bolaget, men bra öl är inte dyr. Den kostar bara mera pengar.

Marianne Wallberg, Stockholm Beer and Whisky Festival:

– Att välja bara en öl av alla fantastiska svenska kvalitetsöl är självklart jättesvårt. Det finns ju så många goda öl av olika typer som passar till alla olika tillfällen och sällskap. Men nu, i dessa eländiga Corona-tider, med kyla, regn och rusk, längtar jag intensivt efter sommaren. En källarkall Stenstrand Sommar Ale från Nynäshamns Ångbryggeri får därför bli mitt val av bästa svenska öl. När Stenstrand släpps på senvåren är det ett säkert tecken på att sommaren är på väg. Det är en fräsch öl med härlig beska och den är alltid en solklar favorit på bastubryggan i solnedgången.

Simon Svensson, Njutningsfrämjandet och författare:

– Den blonda nunnan – Vreta Kloster var en ny trevlig bekantskap i år. Flera goda öl men jag väljer deras blond. Jag har inte haft någon speciellt stark kärleksrelation till blond innan så denna var en mycket positiv överraskning.

Sandra Lööv, Omnipollo och @swedishbrewlady på Instagram

En klassiker som lyckats hänga med varje år är Nils Oscar Södermalmspilsner, helt perfekt till mat eller bara i gott sällskap. Finns tillgänglig på ganska många Systembolag men jag brukar oftast avnjuta et glas på Akkurat. En annan öl som tog mig med storm detta år är vår (Omnipollo) nya Luz Premium Mexican Lager. I år har det verkligen varit de lite mer enkla öl som har förvånat mig och som jag förälskat mig i. Luz kommer att bli mer tillgänglig under 2021.

Karl Grandin, Omnipollo

Det öl som kändes roligast och mest tidsenligt var Omnipollo Luz, ett öl jag inte får nog av och som var perfekt för 2020. Sveriges viktigaste öl är förstås Närkes Kaggen! Stormaktsporter, nu och för alltid.