Skånsk satsning med lyckade förebilder

Simon Leppänen, Adam Östbring och Hampus Tarras Wahlberg är trion bakom Ofrälse Brygghus. Foto: Privat.

Inspirationen kommer från Omnipollo och Mikkeller. Ofräsle Brygghus tänker också satsa på eget bryggeri en bit in på resan och trion tror och hoppas på att hobbyn ska bli till deras jobb.

 

Hela resan började med att Hampus Tarras Wahlberg och Simon Leppänen satsade på att brygga öl hemma under studietiden i Lund. Adam Östbring anslöt och tillbringade mycket tid i Lund även om han studerade i Malmö.

Där lades grunden till Ofrälse Brygghus.

– Vi har hållit på med att bygga upp ett företag under tre års tid, men det är under 2020 som det allra mesta har hänt, säger Östbring.

Bryggningen av deras öl sker i dagsläget hos The Uncharted i Eslöv, och den typen av bryggning utan att börja med egen utrustning är inspirerad av hur Omnipollo och Mikkeller började sina framgångsrika resor.

– Satsningen är fortfarande på hobbynivå, sedan är vår ambition större än så. Det är det här vi vill göra framöver, säger Östbring.

Ett stort steg i utvecklingen togs den 4 januari då det var premiär på Systembolaget. Då släpptes en belgisk ale gjord med äppelmust från Kivik.

– Vårt nästa steg är att komma upp i volym och att etablera oss. Det här är absolut ett stort steg och en dröm som hängt med oss ganska länge.

Men även om Systembolaget är ett stort mål, så jobbas det med att utveckla företaget även på andra sätt. Bland annat har man renoverat en gård i nordvästra Skåne och där finns planer på ett eget mindre bryggeri där man också kan servera sin egen öl. Den satsningen ska i så fall göras parallellt med att större batcher bryggs vidare hos Uncharted.

– Tanken är att ha något mindre där, men absolut få upp ett bryggverk. Vi vill sälja vår öl på plats där, och givetvis hoppas vi då även på gårdsförsäljning, säger Östbring.

Mycket på gång alltså för trion som hittat ett bryggerinamn som sticker ut en del. Det namnet har följt med sedan hembryggartiden.

– Vi ville ha något nordiskt och gärna något historiskt. Hampus och Simon lekte med lite olika namn och till slut blev det Ofrälse, menar Östbring.