Ölprofilen avled hastigt på sjukhus

En ölprofil har gått ur tiden. Nyligen gick Benny Sundberg bort hastigt. Sundberg jobbade under många år med både öl och whisky.

Sundberg var under många år engagerad inom både whisky och öl, och jobbade på ett antal olika företag som hade kopplingar till de dryckerna.

I förra veckan avled han på sjukhus efter en operation där han skulle ta bort mandlarna.

– Det var riktigt tungt när jag fick veta det. Vi var som bröder fast vi inte hade samma föräldrar, säger gode vännen Lars Karlsson.

Han bodde i Skåne sedan tidigt 90-tal, men han var ursprungligen från Ale kommun.

Sundberg jobbade på Galatea under 1990-talet och lärde då bland annat känna Andreas Fält och Stefan Gustavsson som drev importbolag. Därefter blev det en tid på företaget Invicta, där Sundberg bland annat var med om att ta in Sierra Nevada i Sverige.

– Han var också hembryggare och var mässgeneral när SM i hembryggning genomfördes i Malmö 2002, minns Karlsson.

Benny Sundberg tillbringade för drygt tio år sedan ett halvår i Skottland för att lära sig mer om att destillera whisky. Passionen för öl och whisky var lika stor och han har varit aktiv på flera bryggerier. Han jobbade på Malmö Brewing när det bryggeriet startade och har även varit med i uppstartsfasen för Helsingborgs Bryggeri och Höganäs Bryggeri.

Den senaste tiden jobbade han på Lilla Spritfabriken, som är en del av Helsingborgs Bryggeri.

I förra veckan avled han sedan tragiskt på sjukhus.

– Det gick så snabbt. De kollade till honom under natten efter operationen och då var allt okej, men någon timma senare var han död, säger Karlsson.

Någon dödsorsak är ännu inte fastställd. Sundberg var under många år aktiv i ölprovarklubben Brewclub i Lund och där ska man hylla honom.

– Vi har nästa möte 2 mars. Då ska vi dricka Sierra Nevada Pale Ale och skåla för honom. Benny sade alltid att han ville att det skulle vara en fest när han gick bort.