Ölpremiär och debatt om gårdsförsäljning

Claes Wernerson från Sveriges Oberoende Småbryggerier blir en av personerna som ska diskutera gårdsförsäljning. Foto: Ronny Karlsson.

Debatt om gårdsförsäljning. Och dessutom ölpremiär. Det blir det hos Centerpartiet i Stockholm på torsdag.

Tanken är att föra samman politiker och ölbranschen och diskutera vad som blir nästa steg för att få till en gårdsförsäljning.

Riksdagen tog ju som bekant i våras beslut om att ge regeringen i uppdrag att utreda mökligheten till gårdsförsäljning samtidigt som Systembolaget finns kvar.

– Vi har kämpat för gårdsförsäljningen i många år och känner att det finns mer att göra innan utredningen är klar. Vi vill prata om vad vi bör fokusera på både bland politiker och bryggerier, säger Sarah Svensson som jobbar för Centerpartiet.

Diskussionen kommer att ske mellan riksdagsledamoten Kerstin Lundgren och Claes Wernerson från Sveriges Oberoende Bryggerier. Det kommer också att finnas flera andra bryggerier på plats under kvällen.

Under kvällen är det också premiär för två öl från bryggeriet Flabbergast Brewing från Skåne. Loa Ahlqvist och Robert Wedmo är båda politiskt engagerade och lockar med en lager och en pale ale under kvällen. De vill förstås också se gårdsförsäljning i Sverige.

– Gårdsförsäljning tror vi är ett mycket bra steg för svensk öl- och vinproduktion. Möjligheten att sälja sina egenproducerade drycker främjar dels relationen med kunderna vilket är oerhört viktigt som småföretagare. Men det öppnar även dörrarna till en helt ny typ av turism som kan stärka branschen och bidra till ökad omsättning i andra verksamheter i närheten vilket ökar statens momsintäkter, säger de båda inför kvällen.

Den som vill delta måste anmäla sig till Sarah.Svensson@centerpartiet.se. Evenemanget genomförs torsdag 2 augusti klockan 18-21 i Centerpartiets lokaler på Vandisvägen 28 i Stockholm.