Ölpölen gräver djupt i bryggeriavtal och lån

Olle Andersson, Martin Permer och Fredrik Berggren ligger bakom podden Ölpölen som nu alltså kör ett specialavsnitt om bryggeriavtalen. Foto: Ronny Karlsson

Nyheten om bryggeriavtalen i måndags väckte många känslor och diskussioner. Men gänget bakom podden Ölpölen tycker att det verkar saknas kunskap om avtalen och vill nu rätta till det med ett specialavsnitt.

I måndags skrev beernews.se om Svenska Ölfrämjandets undersökning som visade att 93 procent av krogarna i Göteborg bara hade en leverantör av fatöl. Nyheten diskuterades i sociala medier, men det är många som inte känner till hur avtalen fungerar, enligt poddgänget.

Olle Andersson, Fredrik Berggren och Martin Permer, som driver podden, har sedan i våras planerat ett specialavsnitt om just detta och nu släpper de det.

– Vi har märkt att det saknas kunskap om hur de här lånen och avtalen fungerar, och därför ville vi djupdyka i ämnet, det blir lite utbildande och med några aha-ögonblick hoppas vi, säger Martin och fortsätter.

– Inför avsnittet pratade vi med före detta säljare på storbryggeri samt krögare som blir erbjudna de här lånen, så vi belyser olika sidor av det.

Ölpölen sänder ett specialavsnitt om bryggeriavtal och lån. Bild: Martin Permer

De erkänner gärna att de är partiska, men tycker ändå att de tillför något.

– Det är klart vi är, men det är även en Avenykrögare och de stora bryggerier som ger lånen och rabatterna. Vi tycker att det är viktigt att konsumenter förstår hur det här fungerar och hur det drabbar de mindre bryggerierna, säger Olle.

– Vi pratar om varför lånen finns, vad som är positivt med lånen men sedan problematiserar vi det förstås en hel del.

Det är mycket hysch-hysch kring avtalen och de utreds just nu av konkurrensverket, vad vet ni som andra inte vet?

– Jag har jobbat med de här frågorna i ölfrämjandet i många år och Olle märker ju att det är svårt att sälja faten. Sen har vi pratat med säljare och krögare om hur det fungerar och den viktigaste källan där är folk som jobbat med avtalen på storbryggerier, säger Fredrik Berggren.

Avsnittet släpps idag och kan höras på Spotify och andra ställen där poddar finns.