Ölfestivalen bjöd in Anonyma Alkoholister

Fredrik Annell-Berger tror att det kommer att blir uppåt 6000 besökare på första Sundsvall Beer & Whisky Festival.

Anonyma Alkoholister på en ölfestival? Ja, nykterhetsorganisationen är faktiskt en av utställarna på nya Sundsvall Beer & Whisky Festival. Ja, sen finns det en bågskyttebana också.

Den första namnet på Sundsvall Beer & Whisky Festivals lista är AA och efter ett nyfiket klick framgår det att det faktiskt är Anonyma Alkoholister det handlar om.

– De kommer att vara med på flera av våra mässor för att lyfta upp frågan och jag tycker att det är jätteviktigt att de är med. Vi vill vara med och ta ansvar och visa att det finns hjälp att få. För oss är det ett ställningstagande, säger Fredrik Anell-Berger, som ligger bakom festivalen.

Anonyma Alkoholister betalar inget för sitt deltagande utan det är helt pro bono, enligt Fredrik Anell-Berger.

– De blev jätteglada och positiva när vi frågade. De tyckte att det var spännande och sa ja nästan med en gång, fortsätter han och lägger till att det handlar om personer som kommit långt i sin nykterhet som ska vara med på festivalen.

Fredrik Annell-Berger drev tidigare Uppsala Beer & Whisky, men jobbar nu med ett nytt mässföretag som vi skrev om i våras.

Festivalen i Sundsvall är först ut i raden, men är planerade i Uppsala, Borås och Sandviken. Sundsvall äger rum 19-20 november och hittills har man fått ihop nästan 30 utställare.

– Det blir en bra mix, men sen ska man inte sticka under stol med att det varit utmaningar med att få med utställare. Det är första året och man märker att det är första mässan på länge för utställarna.

Plats för festivalen är Gärdehov Arena med totalt 11000 kvadratmeter. Beer & Whisky kommer att använda 2500 av dem. Men vägg i vägg arrangerar Annell-Berger även en outdoormässa på 4000 kvadratmeter med bland annat bågskytte och bmx-bana. 80 procent av de som köpt biljett har köpt kombibiljetter som gäller för båda arrangemanget.

På frågan om besökarna kan går direkt från öl och whisky till bågskyttebanan skrattar Annell-Berger.

– Vi pratade precis om det, vi får göra nykterhetskontroller innan de får testa bågskytte eller BMX, svarar han sen.

Han berättar också att biljettförsäljningen än så länge gått bra.

– Vi har sålt 3000 biljetter till Beer & Whisky, men det är först nu som biljettförsäljningen drar igång på riktigt. Jag är lugn om att vi ska nå målet på 6000 totalt på de två dagarna.

– Det känns som att det kommer att fungera bra, det märks att Sundsvallsborna vill gå på mässa igen.