Glutenfritt öl ingen garanti för intoleranta

Max en glutenfri öl är Bengt Fasths rekommendation till dem med celiaki. Foto: Ketut Subiyanto/Pexels

Ordföranden för celiakiförbundet går nu ut och varnar för glutenfri öl. Drick max en per dag är rådet.

Det finns många glutenfria öl som säljs på Systembolaget numera, men för att bli godkänd som glutenfri krävs inte att ölet är helt glutenfritt. Det räcker med att ölet ligger under gränsvärdet på 20 milligram per kilo.

Samtidigt är rådet till de som har celiaki att hålla sig under 50 milligram per dag.

– Det är ju lurigt med vätskor. För det är ju lättare att sätta i sig ett kilo öl än ett kilo bröd. Så dricker man flera öl kommer man över gränsvärdet i alla fall, säger Bengt Fasth, ordförande i celiakiförbundet till Göteborgs-Posten.

– Själv brukar jag dricka max en glutenfri öl för att vara på den säkra sidan.

Med tre halvlitersöl ska man enligt artikeln alltså nå upp i 60 milligram gluten, även om det förefaller som att det skulle krävas mer. 

– Ja, och då är du körd om jag ska vara riktigt ärlig. Det här pratas det mycket om, inte minst i forum på nätet. Och de flesta säger som jag: att man får vara försiktig, för det är lätt att sätta i sig för mycket, säger Bengt Fasth till GP.

– Ska man vara på den riktigt säkra sidan så får man välja naturligt glutenfria produkter, men det är ju inte nåt jävla roligt liv precis.

Och något helt glutenfritt öl finns det inte på Systembolaget.

– Nej, det har vi inte, och det är en återkommande fråga. Vi har gått ut till våra leverantörer och sagt att vi vill ha en helt glutenfri öl, men det var inte en enda leverantör som sträckte upp handen, säger Fredrik Arenander, inköpschef på Systembolaget till GP.

Däremot finns det på andra håll.

– Ja, men det är inget som har hittat hit. Och då får man ju använda andra råvaror som hirs eller durra, vilket gör att man fjärmar sig från öl, smakmässigt. Så det blir en liten motsägelse, att man ska ha något glutenfritt som ändå är öl.

Läs mer här.