Innis & Gunn släpper sin prestigestout igen

Innis & Gunn släpper Vanishing Point 05. Foto: Innis & Gunn

Innis & Gunn har avslöjat att de släppt sin femte Vanishing Point, ett öl som säkert dyker upp bland de mesta sålda stoutarna i Sverige så småningom.

Den femte årgången av Vanishing Point är en impstout på elva procent som har legat ett år i whiskyfat från Speyside.

– Innis & Gunn skapade serien som en filosofi. Den representerar ett engagemang till våra fans och våra bryggare som alltid kommer att sträva efter att göra den bästa öl som vi kan göra, säger Innis & Gunns grundare Dougal Gunn Sharp.

– Vi har lär oss mer år för år hur vi ska vidareutveckla bryggningen och lagringen av det här ölet och fortsätter att utveckla receptet.

Han säger också att han tycker att Innis & Gunn med Vanishing Point 05 lever upp till den filosofi man säger att man har för ölserien.

– Det här är första gången som vi använder fat som använts för att lagra Speyside single malt whisky i 15 år, något som har gett en underbar lukt och smak, som du inte känt i tidigare öl i den här serien.

– För mig är det ett rejält steg framåt och signalerar en ny riktning för ölserien i vår strävan att utveckla det här ölet år efter år.

Smaken sägs ha karaktär av mörk choklad, ek och vanilj. Det är oklart om den kommer till Sverige, men med tanke på att de tidigare fyra utgåvorna har gjort det är det troligt. Det blir ju inte mindre sannolikt att den låg på tio i topp-listan för Imperial porter och stout senast det begav sig.

Läs mer här.