Ölen som serveras i en helt ny värld

Darryl de Necker med de tre ölen som hade premiär under torsdagen. Foto: Ronny Karlsson.

Vad hinner hända medan ett öl jäser färdigt? Ja, en hel värld kan förändras. Under torsdagskvällen hade Beerbliotek premiär för ölen som bryggdes precis innan krisen började på allvar.

13 mars ordnade Beerbliotek med sjuårsfest på Brewers Beer Bar i Göteborg. Dagarna före festen bryggdes tre collabs med gäster och ingen kunde ana vad som väntade. Visserligen hade corona-viruset blivit känt och man visste att det fanns i Sverige. Men fortfarande fungerade det allra mesta som vanligt.

– Vi bryggde med Brewski och North Brewing på torsdagen. Sedan mäskade jag in på fredagsmorgonen för att brygga med Three Weavers och då fick jag vet att Alexandra Nowell åkt till flygplatsen för att veta att hon skulle kunna ta sig hem till USA, säger Adam Norman.

Ölet bryggdes förstås färdigt och festen genomfördes men därefter har inte mycket varit sig likt i världen.

När ölen nu hade premiär en dryg månad senare är många bryggerier drabbade av minskad försäljning och barer runt om i världen har antingen stängts eller kämpar för att överleva med få gäster och många restriktioner.

– Det är inte så länge sedan vi bryggde de ölen, det är klart att vi har påverkats under den här tiden.

Framför allt är det export och försäljning till restauranger som påverkats under den senaste månaden. Men exporten är inte helt död.

– Vi skickar pallar till Schweiz och Belgien nu och har skickat fyra pallar till England. En medlemsklubb där beställde bland annat 7000 burkar av Hip Hops, jag tror sådana klubbar kan uppleva ett uppsving nu, säger Norman.

Under torsdagskvällen var det premiär på Haket i Göteborg för de tre ölen som bryggdes precis före krisen. Så här beskriver Adam Norman ölen.

Beerbliotek/Brewski Dont you look so surprised.Happy Birthday Trucker: En mjuk och fruktig New England-IPA med mycket speltmalt. Den ser ut som soppa.

Beerbliotek/North Brewing Fancy meeting you here: En session-IPA i NewEngland-stil. Den är modern med en hel del humle.

Beerbliotek/Three Waevers There is still no cure for the common birthday: En västkust-DIPA med råg och apelsinskal. Jag ville använda råg, för min favoritöl hos Three Weavers innehåller råg.