Öl till metalfest start på svensk satsning

En öl till en metalfestival. Det är startskottet för amerikanska Local Options satsning i Sverige.

Chicagobaserade Local Option har en tydlig koppling till Sverige, och en lika tydlig koppling mellan metal och öl. Alexi Front ska till exempel för sjunde gången arrangera metalfestivalen Scorched Tundra på Sticky Fingers i Göteborg på lördag.

De fyra svenska banden på metalfestivalen är Truckfighters, Switchblade, Age of Woe och Suma.

– Det är fyra band med mycket talang och det känns bra att kunna lyfta fram dom, säger Alexi Front.

Local Option är en högt rankad ölbar i Chicago och under ganska många år har man även bryggt öl. Dark Horse, Against The Grain och Central Waters är tre av bryggerierna som Local Option gjort öl hos.

Till årets festival har Alexi Front tagit fram en speciell festivalöl. Den är bryggd i Danmark på Ölkollektivet tillsammans med Gamma Brewing.

– Det här har jag velat göra länge. Vi gillar att jobba med goda vänner och har lärt känna de här killarna väldigt väl, säger Front.

Ölet är en tung imperial stout med kaffebönor som lagrats i rom. Den kommer att finnas tillgänglig på festivalen, men också på ett event på Brewers Beer Bar på torsdag. Där kommer det finnas ytterligare en öl från Local Option, samt en del öl från Gamma Brewing.

Den svenska marknaden ska nu prioriteras mer av Local Option.

– Vi brygger i Danmark just nu, men den svenska marknaden är lite större än den danska. Vi har bryggt två öl nu och jag skulle tro att det kommer att bli fler, säger Alexi Front.

Han har redan varit i Sverige en gång i år och då bryggde han tillsammans med All in Brewing. Det är också ett samarbete som han gärna ser fortsätter.

– Jag har känt Pelle Frost länge och han ville samarbeta. Jag gillar Sverige och har rest runt där i över tio år nu.