Okej med en öl eller två efter träning

En öl eller två efter träning har ingen större negativ effekt. Foto: Peter Lindh

Har du undvikit öl för att du tränar? Det är nog bra på många sätt, men det har inte någon påverkan på träningseffekten enligt ett par amerikanska forskare.

Det ska sägas direkt att det inte handlar om några kopiösa mängder alkohol. De två forskarna, Patrick B Wilson och Jaison Wynne, har gjort en genomgång av den forskning som finns på området. Och i en undersökning som de refererar till undersöktes idrottsmän som genomgick ett intensivt träningsprogram samtidigt som fick dricka öl.

En grupp drack sex svaga öl (75 centliter/0,9 procent alkohol) medan en annan grupp fick samma mängd öl som var på 5 procent.

Efteråt kunde man se att båda grupperna fick samma konditionseffekter. Sen ska tilläggas att gruppen som drack den starkare ölen inte fick samma förbättringar på andra områden, som lägre blodtryck och blodfettsnivåer.

Att dricka en öl efter träning är gott och nu visar det sig att du kan göra det utan så dåligt samvete.

Slutsatsen som forskarna drog var att måttliga mängder alkohol efter träning var ofarlig.

– Kroniska förändringar i kroppssammansättning såväl som muskelprestanda, anpassning och återhämtning verkar i stort sett opåverkad av måttligt öldrickande, skriver forskarna.

En annan sak som Wilson och Wynne kom fram till var att idrottsmän upp till elitnivå är mer benägna att dricka öl än andra. Så de kanske redan noterat slutsatserna ovan på egen hand.

Men vad gäller konsumtionen så noterat Wilson och Wynne även att mängden alkohol har betydelse.

Att dricka ett par öl kvällen före ett test av muskelstyrka och kondition påverkade inte alls, däremot konstaterar man att fyra öl eller mer hade en negativ effekt.

Läs mer här.