Efter 16 år – okej med öl på hockeymatcher

Det ser ut att bli tillåtet med ölförsäljning i den ryska hockeyligan KHL igen. Foto: Pixabay.

I 16 år har det varit förbjudet. Men nu verkar det bli en lagändring som tillåter ryska ishockeyklubbar att sälja öl under matcherna igen.

 

KHL rankas som världens bästa hockeyliga efter NHL och de ryska lagen har många stjärnspelare. Dessutom har flera svenskar valt den ryska ligan på senare år.

Publiken strömmar till arenorna i det hockeytokiga Ryssland, men de som har varit sugna på en öl har blivit besvikna.

Ända sedan 2005 har det nämligen varit förbud mot ölförsäljning på idrottsarenor som drivs av klubbarna.

Men nu verkar det vara en förändring på gång. Det ryska idrottsministeriet vill tillåta ölförsäljning igen och under hösten ska frågan utredas. Man räknar med ett beslut runt nyår och skulle det bli en förändring så lär den gälla från och med nästa år.

Ett av kraven som finns i förslaget är att 20 procent av intäkterna från ölförsäljningen ska gå till respektive klubbs ungdomsverksamhet. Övriga pengar kan läggas på elitlaget, som kostar i särklass mest pengar.

Förändringen skulle förstås innebära mer intäkter vid varje hemmamatch i ligan. Dessutom lär stödet för hemmalaget inte minska efter att supportrarna fått dricka en öl eller två.

KHL har genom åren byggts ut och i dag deltar inte bara ryska lag i ligaspelet. Bland annat spelar numera finska Jokerit och kinesiska Red Star Kunlun i den ligan.