Ökat antal humleodlare vill se ölsamarbeten

Humleodlingarna blir allt fler i Sverige. När det snart är dags för årsmöte i Svenska humleodlarföreningen finns hela 46 medlemmar.

I takt med att ölintresset och antalet bryggerier blir fler i landet, så har också humleodlarna blivit fler. Dessutom organiserar man sig numera. Svenska humleodlarföreningen kan räkna in 46 medlemmar när det snart är dags för det första årsmötet.

– Odlingarna varierar i storlek, men intresset ökar. När vi är ute på ölmässor är framför allt de små bryggerierna mycket nyfikna, säger föreningens ordförande Örjan Berglund.

I takt med att odlarna blir fler så har också antalet olika humlesorter som odlas ökat i antal. Svenska humlesorter som Korsta och Hulla Norrgård är vanliga, men variationer är stor.

– Ganska många har sina egna sorter, men det finns dom som har provat med amerikanska humlesorter för att se hur det fungerar. Jag har själv provt med engelska humlesorter men de har inte hunnit växa färdigt i Uppsalatrakten, säger Berglund.

Vid det stundande årsmötet i Jönköping 18 mars ska föreningen skaffa sig en ordentlig struktur, och diskutera igenom hur man ska jobba med olika frågor. Förhoppningen är att odlarna ska hitta bra samarbeten med svenska bryggerier.

– Med tanke på de mängder som odlas än så länge är det mest de mindre bryggerierna som vi vill jobba med. Det är viktigt för oss att några odlare går före och visar vägen, säger Berglund.

En viktig fråga är att få fram maskiner som fungerar för de mindre odlingarna. De maskiner som finns i dag är anpassade för betydligt större odlingar.

Korngården i Skåne är den mest etablerade odlaren i Sverige än så länge och där har man i dag cirka 1500 humleplantor. Berglund tror att såväl Korngården som andra odlare ska växa mer än så.

– Flera av dom som satsar i dag har ett mål att odla humle på en hektar. Det skulle innebära cirka 3000 plantor, säger han.