Offertvinst ett stort lyft för fjällbryggeri

Sofia Bergkvist, Robin Karlsson och Pelle Hoffman ser fram emot att brygga mycket av ölet Fjäll-Dimma.

40 000 liter av ett öl. Det är mycket nära årsproduktionen som i fjol låg på 80 000 liter. Offertvinsten hos Systembolaget har blivit en riktig vinstlott för Sälens Fjällbryggeri.

 

I september är det dags för nya öl i Systembolagets fasta sortiment. För de mindre bryggerierna kan sådana lanseringar förändra en hel del. För Sälens Fjällbryggeri innebär offertvinsten en utökning av produktionen med 50 procent.

– Det är förstås verkligen en framgång, det är första gången som vi vinner en sådan här offert, säger bryggeriets grundare Pelle Hoffman.

Det handlar om ölet Fjäll-Dimma, en New England-IPA på 6,6 procent, som tagit hem offerten. Ölet ska lanseras i hela 345 av Systembolagets butiker runt om i landet och kommer att finnas kvar på hyllorna i minst nio månader.

– Normalt sett har vi våra öl i tio butiker så det är förstås en klar skillnad. Jag tror vi ska klara av det här på dagens bemanning, men jag får nog vara mer på bryggeriet. Tidigare har jag även jobbat med vår restaurang en hel del, säger Hoffman.

Fram till premiären har det bryggts upp ett lager och de 40 000 litrarna är en uppskattning från Systembolaget. Det kan bli mer eller mindre öl som säljs, men Systembolagets krav är att ny öl ska ut på hyllorna så fort det säljs slut.

Offertvinsten kommer förstås lägligt i en tid då många bryggerier kämpat hårt. Men för Sälens Fjällbryggeri har det inte varit någon kris.

– Jag tycker faktiskt att vi har klarat oss ganska bra, vi tappade till restauranger och ökade på Systembolaget som de flesta andra.

Nu blir Fjäll-Dimma en viktig produkt i bryggeriets portfölj, och givetvis hoppas man nu få en vinter med gott om turister i Sälen. Det brukar nämligen sätta ordentlig fart på försäljningen.

– Vi är verkligen beroende av de turisterna. Det märks direkt på försäljningen hos Systembolaget i byn, men också på försäljning till restauranger och med folkölen i matbutiker, säger Hoffman.