Nya ciceroner vill redan till nästa nivå

BIldspel

Bild 1 av 2

Victor Bernklev och Linda Bengtström är nycertifierade ölciceroner.

Få svenskar har klarat av det. Men nu är Linda Bengtström och Victor Bernklev certifierade ölciceroner. Redan är de sugna på att även klara nästa steg.

Cicerone är ursprungligen från USA och du kan nå fyra olika nivåer. Bengtström och Bernklev har nu klarat steg två, något som bara några få svenskar gjort tidigare.

– Vi har nog lagt mellan fem och tio timmar per vecka på det sedan i februari, säger Bernklev.

– Sedan trappade vi upp och lade mer tid inför certifieringen, säger Bengtström.

De båda jobbar i Göteborg. Victor Bernklev är på Brewers Beer Bar på Magasinsgatan och Linda Bengtström jobbar på Brewdog i Göteborg. De ser utbildningen som en viktig tillgång i deras jobb och båda håller i ölprovningar på sina respektive arbetsplatser.

– Från början skapades det här för att olika delar av branschen ska prata samma språk och förstås varandra. Det har en riktigt hög status i USA, men har inte slagit igenom riktigt i Sverige ännu, säger Bernklev.

Provet genomfördes på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm och var en ordentlig utmaning. Längs vägen har de fått lära sig om fathantering, olika ölstilar och att para mat med öl. Under provet fanns både en teoretisk och en praktisk del.

– I det praktiska fick vi tolv öl framför oss. De fyra första skulle vi identifiera felsmaker i. Sedan var det fyra öl där vi skulle säga vilken stil det var. De fyra sista skulle vi avgöra om ölet var okej att servera eller inte, berättar Bengtström.

Med steg 2, Certified Ciceron säkrat tittar de båda framåt. Steg 3, Advanced Ciceron, har ännu ingen svensk klarat, och den sista nivån, Master Cicerone, är det bara 18 personer i hela världen som klarat av. Två av dom är från Europa och den ene är James Watt, en av grundarna till Brewdog.

– Om jag kan bli bäst på något vill jag gärna försöka bli det, säger Bengtström