New Belgium köps upp av storföretag

Kim Jordan,i mitten och en av grundarna av New Belgium, skålar för affären tillsammans med vd Steve Fechheimer och Matt Tapper från Lion Little World Beverages. Foto: New Belgium.

New Belgium är ett av USA:s största hantverksbryggerier och ägs av de anställda. Men nu är det klart att Kirin-ägda Lion Little World Beverages tar över och det innebär fina pengar till de anställda.

Efter Yuengling, Samuel Adams och Sierra Nevada är New Belgium det fjärde största craft beer-bryggeriet i USA. Men nu försvinner craft beer-stämpeln efter att bryggeriet säljs. Japanska storkoncernen Kirin tar över och affären förväntas bli klar runt nyår.

– Vi kommer inte längre att vara ägda av våra anställda, och det kan ses som ett nederlag. Men det finns ett annat sätt att se på det. Den totala summan som betalas ut till nuvarande och tidigare anställda är nästan 190 miljoner dollar. Vi har hjälpt en stor mängd människor att få uppleva fördelen med att vara delägare, skriver grundaren Kim Jordan i ett brev som släpptes efter att affären presenterats och som citeras i Denver Post.

Över 700 personer är anställda och ska vara med och dela på de miljoner som kommer in från Kirin-koncernen. Över 300 av de de anställda beräknas få 100 000 dollar eller mer när affären genomförs.

Företaget Lion Little World Beverages har tidigare haft sin mesta verksamhet i Asien och Australien, där man är en stor aktör. New Belgium har funnits sedan 1990 och ses bland annat som föregångare när det gäller syrlig öl i USA.

Brewers Associations chefsanalytiker Bart Watson tror att New Belgium kan få behålla mer makt än många andra bryggerier som köpts upp de senaste åren. Han grundar den teorin på att Kirin i dag inte har någon uppbyggd organisation i USA.

– Jag tror att det blir annorlunda jämfört med de uppköp som gjorts av företag som redan har en stor verksamhet i USA, säger han till Denver Post.

Watson tror att det kommer fler liknande affärer i framtiden.

– Craft beer-marknaden har blivit betydligt mer konkurrensutsatt på senare år, speciellt för regionala bryggerier med bred distribution och stor kapacitet, säger han.