Nytt bryggeri på gång för Stigbergets

Bildspel

Bild 1 av 3

Nils Hulkrantz och Lucas Monryd på den plats där det kan bli uteservering på sikt. I bakgrunden det bygge av nytt bryggeri som pågår.

Stigbergets bygger ett helt nytt bryggeri på Ringön i Göteborg. På sikt kan det också bli en uteservering precis vid vattnet.

Stigbergets har en hel del projekt på gång och så har det sett ut de senaste åren. Satsningen på bryggeriet vid Partihallarna i Göteborg gjorde att man kunde öka produktionen och nu nästan brygger en miljon liter öl per år.

Inom kort öppnar man dessutom en bar på Söder i Stockholm, men projekten stannar inte där. Nu byggs nämligen ett helt nytt bryggeri på Ringön i Göteborg.

– Det blir 500 kvadratmeter för bryggeriet och det dubbla för lager, säger Nils Hultkrantz, en av ägarna till bryggeriet.

Stigbergets har redan haft ett intresse för den här tomten vid två tillfällen, men av olika anledningar har det inte blivit något då. Men nu är det alltså klart med en flytt och bygget är i full gång.

När lokalerna är klara är det nuvarande produktionen vid Sjöfartsmuséet i Göteborg som ska flyttas. Det innebär ett lyft när det gäller lokaler för den verksamheten.

Vid Ringön blir man nästan grannar med Vega Bryggeri och när bygget är klart och produktionen startat ska man även bygga en besöksverksamhet. Där ska det bli en egen restaurang i framtiden.

– Det är vår långsiktiga plan att ha en fullskalig restaurang på Ringön, men det har vi inte kommit så långt med.

När de planerna blir verklighet innebär det också att man kan ha en av Göteborgs allra häftigaste uteserveringar. Tomten där Stigbergets hyr in sig går nämligen hela vägen till Göta Älv och redan i dag är det förberett med ett trägolv och en del bänkar vid vattnet.

– Men vi har ingen tidsplan för restaurangen ännu, kanske blir det en provsmakningsbar i väntan på det, säger Hultkrantz.

En flytt av verksamheten innebär ett produktionsstopp. Målet är att flytta bryggeriet vid Sjöfartsmuséet under sommaren.

– Den största produktionen sker i Partihallarna och vi hade det lilla bryggeriet stängt förra sommaren, säger Lucas Monryd.

Om allt går som det ska blir hela flytten klar på två månader, men om det strular med semestrar och annat är Stigbergets beredda på att det kan ta upp till fem månader. När allt är klart väntar en betydligt bättre vardag för de bryggare som ska jobba där.

– Vårt bryggverk kommer att se mikroskopiskt ut i de nya lokalerna, säger Hultkrantz.