Nytt beslut öppnar för lättade restriktioner

Lena Hallengren, socialminister. Foto: Pressbild

Regeringen har nu bekräftat att den tagit ett beslut om att vaccinbevis kan införas på bland annat krogar. Samtidig öppnar man för att lätta på andra restriktioner.

I praktiken innebär det att Folkhälsomyndigheten efter den 12 den här månaden kan införa föreskrifter om vaccinpass på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik.

– Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

– Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor.

Där skriver man också att en sån åtgärd skulle kunna möjliggöra lättnader från andra restriktioner.

Om detta sen sker eller inte återstår att se, men många restauranger skulle säkert hellre se vaccinpass än de trängselrestriktioner som råder nu.

Inget sker med automatik den nästa vecka när beslutet träder i kraft, utan det kräver alltså att FHM går ut med nya föreskrifter.