Nystart inom kort för bryggsugen Landgren

Arvid Landgren kommer efter nyår att börja brygga i sitt nya brygghus. Foto: Ronny Karlsson.

Nytt bryggeri i nya lokaler. Och dessutom första icke-sura ölen på väg till pubar. Arvid Landgren tar sitt Tempel Brygghus in i en ny fas.

Beernews har tidigare skrivit om hans satsning på eget bryggeri strax utanför Uppsala. Nu är allt på plats och bara en del av allt arbete återstår.

– Kylsystemet ska installeras och det är lite mer rördragning kvar, säger Landgren.

Bryggverket på 1000 liter är inte så jättemycket större än det förra, men en hel del förenklas i samband med bytet. Bland annat kommer han nu att kunna kolsyra ölen på tank.

Dessutom blir de två personer i bryggeriet. Johan Holmdahl, tidigare på Slottskällan, kommer efter nyår att gå i gång på heltid.

– Vi kommer att brygga båda två, men Johan blir nog huvudansvarig i bryggeriet, säger Landgren.

Någon gång i mitten av januari är det dags för premiärbryggning på det nya bryggverket.

– Vi kommer att ha möjlighet att brygga 100 000 liter på ett år även om vi inte når dit direkt. Dessutom finns det plats för fler tankar.

Snart är det också dags för surölsspecialisten Landgren att släppa en för honom helt ny öl. Det är den stout som han bryggde tillsammans med Umeåbaserade Bryggverket. En öl där man bland annat använde havrepuffar.

– Det ska levereras till Göteborg och Stockholm, och finns här i Uppsala. Det kan nog bli mer sådant framöver, säger Landgren.

Under nybyggnationen har har det varit annat än bryggning på scheamt. Så sakteliga börjar lagren sina och Landgren vet vad han längtar efter.

– Det börjar kila i fingrarna, jag har inte bryggt på en månad. Men det blir intensivt när vi är i gång, säger han.