”Nya reglerna kan ge fler smittade”

Peter Iwers är orolig för att de nya restriktionerna mot krogarna ska leda till att fler smittas av coronavisuet. Foto: Ronny Karlsson.

Ännu tuffare restriktioner. Det får Peter Iwers, delägare i restaurangen 2112, att reagera starkt. Han tror att de nya restriktionerna kommer att leda till fler och inte färre smittade.

Det var i fredags som regeringen återigen meddelade hårdare restriktion mot svenska barer och restauranger. Från och med julafton är det sällskap på max fyra personer som gäller, och man får inte servera alkohol efter 20.00.

Stentuffa regler som återigen gör att krogarna kommer att få färre gäster och lägre intäkter.

– Jag började faktiskt nästan att grina på riktigt när jag hörd om det. Vi har gjort precis allt som vi ska från dag ett. Jag tycker att regeringen agerar på ett skrämmande sätt, säger Iwers.

Han har svårt att se logiken när regeringen berättar om krogar som ska stänga ännu tidigare, samtidigt som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson pekar på att den största smittorisken finns i hemmen och på privata fester.

– Det hänger inte ihop. vad tror dom kommer at hända 20,00 nu? Det kommer så klart att bli fler privata fester och jag tror tyvärr att det här kan få helt fel effekt, säger Iwers.

Sedan i mars har krogarna kämpat med olika restriktioner. De stöd som finns för företag är heller inte anpassade till krogbranschen och han menar att finansminister Magdalena Andersson (S) målar upp en bild som inte stämmer.

– Det Magdalena säger är ren lögn. Hon pratar om att företagen får många miljarder, men det handlar ju om uppskjutna skatter och arbetsgivaravgifter. Hur ska vi kunna betala det längre fram när vi knappt klarar oss nu? Det kommer att leda till en massa konkurser, hävdar Iwers.

Han frågar sig varför just krogarna offras i det svenska samhället.

– Jag förstår ju att hon inte är korkad så jag undrar faktiskt vad on har för agenda med det här.

Ett stöd riktigt mot krogarna skulle förstås underlätta och Iwers menar att det inte bara handlar om att rädda företag utan om att ge de anställda en vettig vardag.

– Vi har 13 personer anställda och vi vill att de ska kunna ta hand om sina familjer. Det är så konstigt att alla dessa beslut tas utan att de ens pratar med oss i branschen. Jag har kontakt med bland annat Tareq Taylor och andra krögare, vi driver på för att få förklara vår situation för regeringen. Just nu finns det ingen dialog alls.

2112 kommer att öppna 11.30 sex dagar i veckan och öppnar lite senare på söndagar när de nya reglerna införs. Man hoppas på att få in en del lunchgäster som viss kompensation för de intäkter som normalt finns under kvällarna. Men helst skulle han inte vilja ha öppet alls.

– Det bästa vore om de stängde ner oss och gav oss ett stöd så vi kunde öppna igen i mars eller april. Hjälp oss att täcka hyrorna och att kunna betala de anställda 80 procent av lönen, föreslår han.