Nya ölfestivalen ska bli av efter flera år

Stefan Öström och Maarten Vanwildemeersch på Uppsala Brygghus har försökt genomföra den nya festivalen ett tag. Den 2 juli ska de förhoppningsvis lyckas.

I Uppsala blir det en ny ölfest i sommar. Det är Uppsala Brygghus som drar igång en hantverksnischad ölfestival.

Precis som Carlstad Beer & Music Festival har Uppsala Craft Beer Festival haft en trög start på grund av pandemin. 2020 skulle första festivalen äga rum, men först den 2 juli 2022 blir det verklighet.

Stefan Öström och Maarten Vanwildemeersch på Uppsala brygghus är glada över att äntligen kunna genomföra den. Till skillnad från lokala konkurrenten Uppsala Beer & Whisky handlar det bara om öl, och dessutom bara från hantverksbryggerier.

– Vi har försökt hitta en bra blandning av lokalt, internationellt och allt däremellan. Så vi har bryggerier från Uppsala, men också andra svenska och några internationella, säger Maarten.

– Vi vill ha ett brett utbud med många stilar, inte bara ipa och stout utan även klassiska öl.

Hittills har de fått bra respons från bryggerierna. 20 av de tilltänkta 25 är redan klara och ett par till är nästan där.

– Det har varit ett bra intresse, det finns andra festivaler och det är inte alla som kan den helgen, men överlag känns det som många är sugna på att få visa upp sig och träffa kunder, säger Maarten.

Varje öl tar med sig fyra öl, två per pass, så besökarna kommer att behöva gå på båda passen för att testa allt.

Festivalen blir utanför Uppsala Brygghus lokaler. Där finns en stor parkering, så det finns gott om utrymme för besökare.

– Det finns plats, men vi har satt ett max på 1500-1600 totalt på de två passen, säger Stefan.

Det finns fortfarande biljetter kvar, men många sitter fortfarande på biljetter från tidigare försök att köra festivalen.

– Vi har sålt biljetter i tre år, ända sen vi började 2020. De är fortfarande giltiga, säger Maarten.

Här är listan med de bryggerier som är offentligt klara: 

Ārpus Brewing Co.
Hop Notch Brewing
Mikkeller
Sahtipaja
Cyclic Beer Farm
Jackdaw Brewery
Malmö Brewing Co.
Närkes Kulturbryggeri
Oppigårds Bryggeri
Örebro Brygghus
Ten Hands Brewing
WarPigs

– Fler bryggerier släpps under veckan. För Beernews läsare kan vi även innan officiell släpp avslöja Subbe Bryggeri och Pühaste, säger Maarten.