Kommunen stoppade hans lättöl till maten

Lättöl till maten är inte så lätt att få längre om man bor på ett gruppboende i Avesta kommun. Såna festligheter sparas till helgen (genrebild). Foto: Pixabay

Stig Lindgren bor på ett gruppboende i Fors och vill gärna ha en lättöl till maten. Men det får han inte,  för det skulle drabba kommunens miljömål.

Stig Lindgren betalar 4000 kronor i månaden för mat på gruppboendet Framnäs i Fors, och då tycker han att han borde kunna få en lättöl till maten också. Tidigare var det inga problem, men för några år sedan beslutade omsorgsstyrelsen i Avesta kommun att lättöl och kolsyrat vatten bara skulle serveras på helger.

Men Stig Lindgren gillar lättöl till maten, så han lade ett klagomål på lådan på gruppboendet och undrade varför han inte kunde få det..

Från kommunen kom då svaret att de enligt likställdhetsprincipen i kommunallagen inte får särbehandla boende. Dessutom handlade det om att kommunen drog ner på buteljerad dryck för att följa kommunens miljömål. Fast Stig är inte nöjd med det.

– Det är kränkande hur de behandlar oss på äldreboenden, säger han till Avesta Tidning och tänker nu skriva ett medborgarförslag i ärendet.

Anna Nurmilehto, omsorgschef på Avesta kommun, håller inte med honom.

– Det handlar inte om att du inte får, du får dricka hur mycket lättöl du vill men det ingår inte i grundabonnemanget som man betalar för.

Och det verkar inte helt omöjligt att få sig en lättöl till maten. Redan när förslaget kom upp i kommunfullmäktige 2019 sas det att de som av olika anledningar behövde lättöl eller kolsyrat vatten skulle få det.

– Här tittar vi lite på om det finns en medicinsk anledningen, eller att du har en vana att få lättöl, annars har du svårt att äta.

– Men självklart, om de kommer till oss och alltid har druckit lättöl så kan det gå att lösa. Men det är inget som hindrar att du har vin eller vad som helst i din lägenhet. Det finns absolut inget som säger att inte får, men i vissa fall får du köpa det själv.

Men det räcker inte att bara be om det.

– Nej, inte rakt av. Vi kan anse att de tre alternativen, vatten, mjölk och måltidsdryck, ändå är ett bra erbjudande. Men som jag säger, det finns alltid undantag men generellt är det så att vi med automatik inte är något som vi kan leva upp till.

Läs mer på Avesta Tidning.