Ny öl markerar mot Trump i åtta länder

Bildspel

Bild 2 av 3

Beerblioteks imperial stout släpps samtidigt i åtta europeiska länder.

På fredag blir Donald Trump president i USA. Samtidigt släpper Beerbliotek en ny öl i åtta olika länder för att markera sin ståndpunkt.

– Han har sagt och gjort saker som inte händer i hop med våra värderingar, säger Adam Norman.

Ölen har namnet ”Some Men Just Want To Watch The World Burn”, en kolsvart stark imperial stout där namnet har referenser till Batman. För att knyta an till ordet burn har man dessutom haft i lite chili i ölet.

Starten till projektet var faktiskt att Göteborgsbryggeriet Beerbliotek inte hade några fasta planer för sin bryggning den dag som valresultatet tillkännagavs. Då kom tanken på att göra en svart öl om Donald Trump vann valet. Alternativet hade varit en brun öl om Hillary Clinton vunnit. Lite bättre men ändå inte speciellt bra.

– Det är inte något politiskt med detta, folk får rösta på vad dom vill. Men det är en markering mot Donald Trump som person. Han är ganska långt från vad vi betraktar som trevlig, säger Adam Norman, bryggare och delägare på Beerbliotek.

Ceremonin för att göra Trump till president sker under dagtid i USA på fredag. När ölen släpps i Europa på eftermiddagen blir det alltså mitt under den ceremonin. Förutom att ölen släpps på 16 olika ställen i Sverige, så blir det också premiär för ölen samma dag i Skottland, Belgien, Spanien, Holland, Frankrike, Danmark och Finland.

– Ölen har varit lättsåld och det här är något som engagerar många. Jag tror det är väldigt många som håller med oss i den här frågan, säger Norman.

På fredag har Beerbliotek ett evenemang på Brewers Beer Bar i Göteborg, där det erbjuds tolv öl från bryggeriet. Alla är svarta öl.

– Det är en svart dag för oss alla, säger Norman.