Bryggartrion som vill till fler festivaler

Det började i somras. Men redan vill Ferna Forge växa.

– Vi börjar få angenäma problem, säger Joakim Pedersén.

Pedersén driver bryggeriet tillsammans med Marko Taipale och Henrik Blomster. De kommer alla tre från hembryggarvärlden, en inte helt ovanlig bakgrund för bryggeriägare.

– Marko och jag började att brygga tillsammans för några år sedan. Vi bryggde moderna öl och tyckte att det blev gott. Det var som en ny värld för oss, berättar Pedersén.

Ganska snabbt började de att prata om att göra något mer av sina öleskapader. De beslutade också att ta in en tredje person, Henrik Blomster, i projektet.

– Vi registrerade företaget i februari i fjol och i juni hade vi premiär, säger Pedersén.

Färna är ett litet samhälle utanför Skinnskatteberg i nordvästra Västmanland. Forge är engelska för smedja och i Färna fanns länge en smedja. Där har ni förklaringen till l det engelskinspirerade namnet.

I dag bryggs det på ett 500-liters bryggverk, och det har varit tankarna som begränsat volymen av öl. Med tre nya 500-liters jästankar står nu Ferna Forge lite bättre rustade för framtiden.

– Nu ska vi kunna brygga oftare, sedan är det upp till oss att kunna sälja ölen också.

De nya tankarna får plats i nuvarande lokal. Men det börjar bli trångt, så lokalfrågan är en av de saker som trion ska titta över.

SMÖF i Söderbärke i oktober var den första festivalen för trion. Det gav mersmak och uppskattande kommentarer om ölen, så nu lär det blir fler festivaler.

– Absolut. Det finns en hel del festival runt om här, så det ska vi titta på.

Alla tre delägarna brygger öl och målet på sikt är förstås att en eller flera av dom ska kunna leva på detta.

– Det finns sådana tankar. Men vi vet inte alls när vi kan nå dit, säger Pedersén.