Ferna Forge dubblar storlek efter flytt

Joakim Pedersén, Henrik Blomster och Marko Taipale är killarna bakom Ferna Forge Brewery. Foto: Privat

Ferna Forge Brewery expanderar och flyttar in i nya lokaler. Nu blir det dubbelt så mycket plats och dubbelt så stort bryggverk.

– Ja, vi flyttar in en gammal skogsbrukarskola, som Ferna Herrgård har köpt och gjort i ordning, säger Joakim Pedersén, en av killarna bakom Ferna Forge.

De nya lokalerna ligger i Ferna, en bit utanför Skinnskatteberg och sex mil nordväst om Västerås. Där får man inte bara mer yta, utan också betydligt fräschare lokaler. Det gamla bryggeriet var inte optimerat för att vara ett bryggeri.

– Det nya bryggeriet ligger en och halv mil från det gamla. Det var där vi ville vara från början, men då fanns det inga lokaler lediga. Det är en härligt miljö och ölen vi gör grundar sig på historien från det området.

I samband med flytten passade killarna på att byta ut bryggverket.

– Tanken från början var att ha kvar bryggverket och köpa en burklina, men så dök Dykes gamla bryggverk upp i Sundsvall, så vi körde på det.

Detta innebär ändå inte att burkplanerna skjuts på framtiden. Burkas ska det, det finns några nya öl på gång som hamnar i burk, och befintlig stout och IPA går från flaska till burk.

– Vi hyr in den tjänsten ett tag i stället och tittar på hur det fungerar innan vi köper en egen burklina senare.

Även tankarna är tänkta att bytas ut i framtiden. I dag har Ferna Forge 500-liters tankar, framöver ska de bli 1000 liter för att matcha bryggverket.

Än är inte flytten klar. Mycket är överflyttat men ett strulande elavtal gör att det kan bli nån mer bryggning i de gamla lokalerna innan allt är klart.

– Men vi säljer inte så mycket på hösten och har mycket på lager, så det är bra tajming för oss.

Under våren och sommaren har Ferna Forge tappat mycket av sin försäljning mot krogarna. Men det man tappat har man tagit igen på Systembolaget.

– Det har varit en bra sommar och vår trots corona. Totalt har vi nog sålt lite mer än förra året. Mycket tack vare att de lokala systembolagen fick ta in fler lokala öl. Vi kom in med en öl på systembolaget i Erikslund i Västerås och plötsligt började de beställa hela sortimentet.