Ny lag stoppar stor rabatt på alkohol

Butiker i Nederländerna får inte längre ha för billigt pris på alkohol. Foto: Pixabay.

En ny lag stoppar nederländska butiker från att rea ut alkohol till ett för lågt pris. Målet är att minska den totala konsumtionen i landet.

 

Det var 1 juli som den nya lagen infördes. Enligt sajten Dutch News sätts en gräns där rabatten på alkohol inte får vara mer än 25 procent. Dessutom stoppas matvarubutiker från att sälja alkohol online.

Lagen är tänkt att minska alkoholkonsumtionen i landet.

– Studier visar att det finns ett starkt samband mellan prishöjningar och minskningar i alkoholkonsumtionen och problemen som följer med den. Särskilt unga är känsliga för prisökningar, säger Carmen Vogt på Center of Expertise on Alcohol till sajten.

Det blir också förbjudet att ge alkohol till någon som är under 18 år i landet. Den ny lagen stoppar även butiker från att ge bort alkohol gratis som en form av marknadsföring.

Det har gjorts studier som visar att invånarna i Nederländerna ofta köper mer alkohol än de först tänkt om de ser attraktiv marknadsföring och reapriser under sina inköpsrundor. Försäljningen av öl ökade med upp till 33 procent när en vara var nedsatt i pris.

Det finns inga uppgifter om vad som gäller om en butik väljer att sänka det ordinarie priset under en period.

Nederländerna jobbar hårt med att få ner drickandet bland unga, och i fjol fick landets största nätbutik för alkohol stänga då man inte kunde garantera att kunderna hade rätt ålder inne.