Nu tar FemAle sikte mot Systembolaget

Bildspel

Bild 5 av 6

Taina Syrjänen visade sig vara en ambitiös dravskottare, och det var nästan tomt när hon lämnade ifrån sig skyffeln.


 

Grönt te, yuzu och gurka. FemAle tar ut svängarna rejält med ölet som blir deras premiär på Systembolaget.

I morse berättade vi om ölgruppen Ölgäris och hur deras samarbete med Dugges ska mynna ut i att ölet släpps på Systembolaget. Samma väg går det öl som under måndagen bryggdes av Mohawk i samarbete med FemAle.

– Det är jättekul att det har tagit så bra fart med FemAle och det här är spännande, sade Emma Henriksson, en av medlemmarna som var på plats när ölet bryggdes.

Slutresultatet ska bli en pale ale som smaksätts med grönt te, yuzu och gurka. Ett öl som faktiskt bryggdes till All In Beerfest för ett antal år sedan.

– Då gjorde vi bara 30 liter och hade med det på festivalen. Nu blir det 2000 liter och det känns kul att vi har kunnat samordna det här, säger Stefan Gustavsson, som brygger Mohawks öl hos Spike i Gamlestaden i Göteborg.

Emma Henriksson hade sällskap av Camilla Ernvid och Taina Syrjänen under bryggdagen och som vanligt när det kommer gäster till ett bryggeri ligger det nära till hands att de hamnar i rollen som dravskyfflare.

Därefter skulle det tillsättas humle medan smaksättningen görs dagarna innan ölet ska tappas.

– Gurkan kommer att förvällas och mosas, och yuzun har vi koll på. Men jag vet faktiskt inte riktigt hur vi ska göra med det gröna teet. Det är kul med utmaningar och att göra nya saker och det är alltid spännande med specialbrygder, säger Gustavsson.

Ölet kommer på Systembolaget i juli och blir ännu ett bevis på att FemAle har fått bra fart på sin verksamhet igen. Flera events planeras dessutom framöver.

– Vi har pratat om en öl- och pizzaprovning hos Brewers Beer Bar, jag hoppas att det blir så, säger Emma Henriksson.