Nu ska ölburken bli ännu mer miljövänlig

Ölburken ska bli ännu mer miljövänlig. Foto: Ronny Karlsson.

Nu ska ölburken bli ännu mer miljövänlig. Ett nytt samarbete ska minska koldioxidutsläppen med 30 procent jämfört med dagens produktion.

 

Burken lyfts ofta fram som ett miljövänligt alternativ när det gäller att förpacka öl. Runt om i världen blir burken mer populär och i Sverige ser vi till exempel hur allt fler bryggerier går från flaska till burk.

Men nu ska burken bli ännu mer miljövänlig.

Det är AB InBev som inlett ett samarbete med aluminiumproducenten Rio Tinto för att skapa nästa generation av ölburkar. För konsumenten blir skillnaden liten eller ingen alls, men produktionen av aluminium ska göras mer miljövänlig.

Målet är att minska koldioxidutsläppen med 30 procent jämfört med dagens tillverkning och det är en nivå ingen tidigare varit i närheten av.

Burkarna kommer först att användas på den amerikanske marknaden för ölet Michelob Ultra, men planen är förstås att det ska dyka upp nya burkar även för många andra öl.

– Hållbara förpackningar är ett viktigt sätt att visa vårt engagemang för miljön och vi ser fram emot att lansera den här produkten från och med 2021, säger Ricardo Marques, vice marknadsansvarig för Michelob Ultra.