Flera goda öl bland dagens nyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET.

Det kommer flera riktigt goda öl på Systembolaget i dag. Foto: Montage.

13 nya öl har släppts på Systembolaget I dag och vi hittade flera höjdare. Här är våra recensioner.

Då är det dags för recensioner av veckans tillfälliga ölnyheter på Systembolaget. Den här gången har vi bjudit in Martin Niklasson, hembryggare och arrangör av GBG Hopnick, för att hjälpa till med att smaka på ölen.
Ni som känner Martin vet att syrliga öl inte är hans favoritistil, men här blev det faktiskt ganska snälla omdömen.

Här är våra omdömen:

AF Brew Passion Is My Confession
500 ml, 47,90 kr, 5,3 %, Berliner weisse
Ronny: Friskt och rejält med passionsfrukt I doften. Den intensiteten kommer inte riktigt tillbaka i smaken, där det finns lätta yoghurttoner och en ganska försiktig syra.

Martin: Doften är in your face på ett bra sätt. God passionsfrukt men ölet är lite tamt. Doften är lite falsk marknadsföring.

3 Fonteinen Intens Rood Season 18/19
375 ml, 149,00 kr, 6,3 %, Frukt- och bärlambic
Ronny: Magisk doft där körsbären visar sig från sin bästa sida. Samma sak i smaken där man verkligen ger körsbären plats, syran finns där liksom en del mandeltoner och det ger ölet en till dimension som följer med hela vägen in i eftersmaken. Mycket gott.
Martin: Det är väldigt mycket körsbär, lätta mandeltoner, och en trevlig efterbeska även om det här egentligen är för surt för mig. En körsbärsbomb, gillar man sura körsbär så älskar man det här.
Brekeriet Sour & Salt

330 ml, 29,90 kr, 4,6 %, Gose och lichtenhainer

Ronny: Syrligt med en ganska tydlig sälta, grapefrukttoner och citrus med en avslutning som går i samma stil. Friskt och gott.
Martin: Väldigt välbalanserad mellan syra och sälta där ingenting tar överhanden. Diskreta frukttoner som ändå finns där. Fräscht och lättdrucket.
Örebro Brygghus Ramble On
330 ml, 29,90 kr, 5,5 %, Övrig syrlig öl
Ronny: Friskt och syrligt med klara snygga hallontoner, syran ligger på en bra nivå och ölet är lättdrucket utan att tappa karaktär. Mycket god öl.
Martin: Häftig munkänsla. En trevlig bärmix och en snygg syra som inte blir stickande.
Stigbergets Grandiose Lager
440 ml, 30,90 kr, 6,5 %, Lager modern stil/India pale lager
Ronny: En maltig bas med knäckebrödstoner följs upp med en humle som får ta allt mer plats. Fyllig kropp och en ganska snäll avslutning. Annorlunda men helt okej.

Martin: Det smakar sött med knäckebröd och honung. Fyllig kropp och inte någon gräsklipparöl. Instämmer på annorlunda men helt okej.
Stift Engelzell Gregorius
330 ml, 39,90 kr, 10,5 %, Abt och kvadrupel
Ronny: Maltigt och brödigt med russintoner och fikon. Behagligt sött öl men kanske lite överraskande tunn kropp. Väl dold alkohol.
Martin: Smakar karamelliserat socker, hade spontant inte gissat att det här var en belgisk ölstil. Smakar som en Arrogant Bastard men utan humle. Fruktansvärt sött.

Zundert Trappist 10
330 ml, 35,90 kr, 10,0 %, Abt och kvadrupel
Ronny: Sött öl igen med marsipan och en del russintoner. En lätt spritighet lyser igenom och man har en bit kvar till de klassiska trappisterna.
Martin: Klädsamt med den sträva avslutningen, upplevs inte alls lika söt som de andra belgiska ölen. Alkoholen känns en del, sedan är det fritt att kalla det spritigt eller värmande.
Malheur Dark Ale
330 ml, 32,90 kr, 8,0 %, Belgisk mörk ale
Ronny: Fruktigt och åt det söta hållet med behagliga belgiska jästtoner, en lätt kryddighet och med en fyllig kropp. Klart god öl.
Martin: Sött och maltigt till tusen men det ska det ju vara. Jag känner en del alkohol i ölet, men inte direkt på ett störande sätt.
Heavy Seas Night Swell Dark IPA
355 ml, 28,90 kr, 7,5 %, Black IPA
Ronny: Lätt rostat med lite lädertoner och en del humle som inte tar fart riktigt. Lite slätstruket.
Martin: Det doftar örtigt. Lite brända toner och det skär sig lite med humlen. Det är inte ölets fel utan stilens fel. Ölet är i alla fall ganska tort vilket är trevligt.
AF Brew 13 Weeks And Then What?
500 ml, 54,90 kr, 10,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Ronny: Friskt humligt och juicigt med citrustoner, alkoholen göms undan väl även om den finns där. Fylligt och gott.

Martin: En hel del apelsin, en lätt humlebränna i avslutningen. Bra munkänsla, där blir man inte besviken. Det finns en hel del tropiska frukter i bakgrunden, jag gillar den absolut.

Flying Dog Snake Dog IPA
355 ml, 24,90 kr, 7,1 %, India pale ale
Ronny: Då gör vi en resa tillbaka i tiden. En klassisk IPA med allt det där som knappt finns i dessa öl längre. Humligt med grästoner, en tydlig maltbas och en del blommor. Lite mer humledominerat med tydlig beska i eftersmaken. God öl.
Martin: Blommig i doften, en del marmelad i smaken. En bra beska som passar för mig. Det är gott helt enkelt.
Clown Shoes Galactica IPA
473 ml, 35,90 kr, 7,5 %, India pale ale

Ronny: Maltig och lätt örtig maltbas blandas med humle av den gamla skolan, en ganska rejäl beska följer med i ölet. God utan att riktigt mäta sig med Snake Dog här ovan.

Martin: Marmelad och med en trevlig beska, ölet har balans men det känns att den inte är färsk.

Destihl Deadhead Soundboard Hazy Session IPA
473 ml, 33,90 kr, 4,5 %, Session-IPA
Ronny: Friskt humligt med apelsintoner, lättdrucket med citrus och det finns plats för en efterbeska som ger ölet komplexitet. 

Martin: Söt citrus i doften, nästan som kanderade apelsinskal. Väldigt bra kropp för den låga alkoholen och väldigt trevlig efterbeska.