Pappersflaskor ska minska miljöavtryck

Carlsberg ska testa en pappersflaska för öl på flera marknader, däribland Sverige.

Carlsberg gör flera satsningar för att minska sitt miljöavtryck. En av dem är en ny biobaserad och helt återvinningsbar flaska.

Flaskan, som döpts till Fibre Bottle, lanseras i sommar i mindre skala på åtta marknader.

– Vi är riktigt glada över att vi har fått ta del av denna unika testproduktion som visar utvecklingen av Fibre Bottle. Nu har vi den senaste prototypen i vår hand, den är både biobaserad och återvinningsbar. Dessutom innehåller den öl som är producerad av ekologisk och hållbar kornmalt, säger Anna Anderberg, Hållbarhetschef Carlsberg Sverige.

– Nu kan vi dela den med några av våra viktiga intressenter och fortsätta dialogen kring hållbar förpackningsinnovation tillsammans och faktiskt få ett prov på hur framtidens ölflaska kan komma att se ut.

I flaskan finns en ny barriär av PEF-polymerer, som enligt bryggeriet tillverkas av naturliga råvaror. Denna barriär ska skydda ölets smak.

Carlsbergs skriver att målet är att Fibre Bottle ska ha 80 procent lägre koldioxidutsläpp än dagens engångsglasflaskor. Efter testperioden ska Carlsberg går vidare för att förbättra designen för att i slutänden göra dem kommersiellt tillgängliga.

I en annan miljösatsning ska Carlsberg Sverige elektrifiera transporterna mellan bryggeriet och externlagret i Falkenberg, en resa på drygt tio kilometer.

– Det är mycket glädjande att vi på Carlsberg tillsammans med Einride kan flytta fram positionerna för elektrifiering av tunga transporter. Att utmana oss själva för att hitta nya möjligheter att förändra verksamheten till det bättre är både inspirerande och viktigt, säger Peter Hammarstedt, vd för Carlsberg Sverige i ett pressmeddelande.

Transportlösning inkluderar elektriska lastbilar, mjukvara och laddningsinfrastruktur. Därigenom ska Carlsberg Sverige årligen att kunna minska koldioxidavtrycket med 93 procent jämfört med idag då transportsträckan sker med diesellastbil.