Nu ska kyrkan bli bryggeripub också

Bildspel

Bild 1 av 3

Per Stocke, Peter Bergholtz och Thomas Lindberg är trion bakom Sundybergs Köksbryggeri.


 

Den övergivna kyrkan blev till ett bryggeri. Nu satsar Sundbybergs Köksbryggeri på att öppna bryggeripub också.

Som så många andra började trion Per Stocke, Peter Bergholtz och Thomas Lindberg att brygga hemma i köket. Som så många andra tog de också steget till att starta ett riktigt bryggeri.
Men när det kommer till val av lokal sticker Sundybergs Köksbryggeri ut. Bryggeriet står nämligen i en kyrka som var övergiven innan trion blev intresserade.
– Det är en väldigt speciell lokal, men vi blev erbjudna den av kommunen. Vi tackade ja och det gjorde vårt projekt lite större än vi först tänkt oss, säger Peter Bergholtz.
En övergiven kyrka med bland annat 14 meter i takhöjd är förstås inte i detalj förberedd för bryggeriverksamhet. Det blev en hel del renovering under 2013, och en del del pyssel med bygglov och ändring av stadsplanen. Men i slutet av året kom första batchen.

Nu har man nått en årsproduktion på cirka 120 000 liter och det är ungefär vad som går att klara av i kyrkan.

– Vi ska ha in nån jästank till. Vi vill ha lite mindre tankar så att vi kan göra specialbatcher bland annat. Men ska vi växa mer får det bli på höjden, säger Bergholtz.
Specialbatcherna ska säljas till största delen på bryggeriet. En nyhet är nämligen att man ska ha en bryggeripub öppen varje fredag.
– Kyrkan är i tre våningar och på andra våningen är det en läktare som går runt i lokalen. Den har vi byggt om och där ska vi ha bryggeripuben, säger Bergholtz.
Där kommer också att finnas ett kök och det blir en restaurang med fulla rättigheter att servera öl till gästerna.