Nu kommer osten som smakar india pale ale

På måndag släpps Odd Islands ost i samarbete med Gäsene Mejeri. Foto: Gäsene Mejeri.

Vad sägs om en lagrad ost med smak av india pale ale? På måndag är det premiär för samarbetet mellan Odd Island och Gäsene Mejeri.

Kontakterna har funnits ett tag och nu närmar sig alltså premiären. Peter Iwers på Odd Island har varit drivande i projektet.

– Jag älskar ost. När jag var 19 och flyttade hemifrån prioriterade jag inte mat så mycket, men jag hade alltid ost hemma. Jag gillar starka vällagrade ostar och de får gärna vara gräddiga också, men jag gillar även kittostar och mögelostar, säger han.

Ett samarbete med Gäsene Mejeri har funnits tidigare, då deras ostar funnits i Odd Islands taproom, men också i bryggeriets monter på en del ölfestivaler runt om i landet.

Nu har man tagit samarbetet ett steg längre.

– Vi kände att vi ville göra mer, och långlagra en ost och sälja till konsumenter, säger Iwers.

Det speciella med den lagrade osten att den lagrats tillsammans med Odd Islands india pale ale Twelve Fifty.

– Ölet är med under en del av lagringen och det känns väldigt spännande. Jag har faktiskt inte provsmakat ännu, men det ska bli jätteintressant. Vi gör en egen gemensam etikett också, berättar Iwers.

Den som vill prova osten gör kanske bäst i att vara på hugget. På måndag är det premiär i bryggeriet taproom i Lindome, och det finns bara 48 ostar.

– Vi vill börja litet för att testa och se hur det blir, men blir det uppskattad gör vi gärna mer ost. De är ett företag som joibbar med hantverk och är ett superskönt gäng. Vi gillar att hjälpas åt så här över branscherna, säger Iwers.