Nu har Kenta fått sitt eget hyllningsöl

Bildspel

Bild 1 av 3

Det här är etiketten till hylliningsölet.


 

Kenta Gustafsson är musikern och skådespelaren som också blivit en ikon för Hammarbyfans. Nu finns dessutom ett öl som hyllar honom.

Kenta Gustafsson är för de allra flesta känd för låten ”Just i dag är jag stark” som han skrivit tillsammans med Aapo Sääsk. Men Gustafsson har också varit med i Melodifestivalen och var en av personerna i Stefan Jarls dokumentärfilmer med samlingsnamnet ”Dom kallar oss mods”. Han gick bort 2003 men fortfarande sjungs hans mest kända låt när Hammarby spelar hemmamatcher.

Nu hyllas han också med ett eget öl. Bakom det projektet står svärdottern Malin Gustafsson och hennes syster Cecilia Sjögren.

– Jag fick den här idén för två år sedan. De jag pratade med om det trodde att det inte skulle bli av, men Cecilia gillade idén och vi ville gärna göra något tillsammans, säger Malin Gustafsson.

Längs vägen träffade de ölkonsulten Paul Petrik som hjälpt till med bland annat bryggerikontakter. Tillsammans har systrarna startat företaget Kenta pivo. Ölet är en lager i tjeckisk stil som är bryggd av Lobkowicz i Tjeckien.

– Vi tre kompletterar varandra bra och vi har hela tiden tagit små steg framåt, säger Gustafsson.

Trion har fått prova olika öl och även använt sig av en referensgrupp. Till slut var de eniga om vilken typ av öl de ville ha, och därefter har Lobkowicz hjälpt till med recept och produktion.

– Om vi nu ska hylla honom och hans fans ville vi göra det genom att ha en bra nivå på ölet. Ölet kommer att fortsätta att bryggas och vi har även funderat på att ta fram andra produkter, säger Gustafsson.

Tanken på sikt är att ölet ska sprida sig och det kommer att finnas för beställning hos Systembolaget.

– Hammarbyarna verkar tycka att det här är kul och det är viktigt. Vi har bara fått positiva mottaganden så här långt.

Ölet har haft sin premiär på Lagerbaren i samband med Hammarbys första allsvenska hemmamatch för ett par veckor sedan, och finns även på Lådan i centrala Stockholm. Men det blir ett event till där de båda systrarna kommer att vara med. 21 april genomförs det på Caledonian Inn i Spånga, och även det stället har en koppling till fotboll och Hammarby. Det var nämligen där som tv-programmet Café Bärs spelades in.