Klart med tomt för Gotlands nya bryggeri

Nu är det klart var Gotlands Bryggeri ska expandera. En tomt i Visby har köpts in och planen är att ha en bryggeri i produktion tidigt år 2020.

Beernews har tidigare berättat om styrelsebeslutet där Spendrups slog fast att man vill satsa på ett större bryggeri på Gotland. Vi har också berättat om att Anders Wendler, tidigare på Nya Carnegiebryggeriet, blir ansvarig för att välja ut utrustning till det nya bryggeriet.

Nu är det också klart var bryggeriet ska ligga. En tomt har köpts in vid Hällarna i södra Visby och köpet gick igenom efter att en geologisk undersökning visat att marken lämpar sig för ett bryggeri.

– Vi är otroligt glada över den här tomten. Den har mycket av det vi drömt om. Den nya bryggeribyggnaden blir något mindre än vad vi först tittade på, men den här platsen har andra stora kvaliteter som vi eftersökt – läget, känslan, miljön. Det är dessutom tillräckligt stort för det vi vill skapa för Gotlands Bryggeri på sikt, säger vd Mikael Mosswall i ett pressmeddelande.

Med det nya bryggeriet på plats ska det bryggas betydligt mycket mer öl än i nuläget i Visby.

– Till en början planerar vi för en produktion på två miljoner liter per år. Sedan får vi se hur vi ska utveckla vidare. Vi kommer fortsätta utveckla alla våra hantverksöl på S:t Hansgatan precis som idag, men vår nya produktionslokal ger oss fantastiska möjligheter att låta dem växa volymmässigt och tillfredsställa det stora intresset som finns för Gotlands Bryggeris produkter. säger Mikael Mossvall.

Närheten till nuvarande lokaler på S.t Hansgatan i Visby var viktig för valet av tomt. Den nuvarande lokalen kommer att finnas kvar även i fortsättningen. Satsningen på Gotlands Bryggeri är rejäl från Spendrups sida.

– Vi investerar totalt ca 80 miljoner kronor för att få de bästa förutsättningarna för att tillverka högkvalitativt hantverksöl på Gotland. Hällarna är dessutom en otroligt vacker plats med närhet till Visby och havet, säger Fredrik Spendrup, vd Spendrups Bryggeri.