Nu får 5mans plats med nya jästanken

Carl Stam tillsammans med de övriga delägarna i 5mans: Kenny Svensson, Magnus Burman, Jocke Berg, Marcus Dragsten Elingfors. Foto: Foto: Privatbild

5mans Bryggeri i Borlänge trängdes på 30 kvadratmeter, men när en inköpt jästank inte gick att få in var det dags att flytta. Nu har de fem gånger så mycket plats.

Carl Stam på 5mans beskriver bryggeriet som något mellan hobby och allvar och det verkar vara en hel del glimten i ögat. Ta bara Falun som ett exempel. I Borlänge är inte alltid Falun så uppskattat, så vad gör ett brygger i Borlänge när de få hyllplats på Systembolaget i Falun?

– Vi har vår bruksstolthet så när vi fick reda på att vi skulle få Falun ringde vi till Systembolaget och bad att få slippa. Vi försökte få Leksand, Sätra eller Ludvika, men det gick inte, säger Carl.

Så i stället talade de inte om för någon att de fanns i Falun och hoppades att ingen skulle upptäcka det.

– Men vi har börjat lätta lite på det nu, Falun är lika stort som Borlänge och det är dumt att släppa det helt, berättar Carl.

Men för att återvända till Borlänge, så har de alltså betydligt mer plats nu. Den 1000-literstank som inte gick in i de gamla lokalerna gick förstås in i de nya och den har fått en hel del sällskap där: en till jästank på 1000 liter och en på 2000 liter, därutöver finns även två lagringstankar på 1000 liter vardera för att bunkra öl mellan burkningar.

– I år kommer vi att landa på knappt 20000 liter öl, men nu har vi kapacitet för 60000. Men dit kommer vi inte än, den ska ju säljas också. Vi hoppas på 30000-35000 nästa år, säger Carl.

Den nya lokalen har även inneburit andra fördelar än rent produktionsmässiga.

– Vi drog på oss fasta kostnader med de nya lokalerna, vi har lite grand räddats av att vi har kommit igång med bryggerivisningar och provsmakningar. Platserna säljer slut direkt, det är lite kul.

Hittills har 5mans klarat sig på de timmar ägarna kunnat lägga utöver sina vanliga jobb, men det kan bli ohållbart när produktionen ökar ännu mer.

– Vi är nästan där vi måste ha en anställd, säger Carl och lägger till att det gärna få bli nån av dem själva.

– Det är några som sitter på för fina kneg för att ta en bryggarlön, men jag tror att vi ska kunna lösa det. Vi kanske tar 20 procent var. Det är ingen vits att ha ett bryggeri och sen ha nån annan som jobbar på det. Samtidigt borde den första tjänsten vara en säljare om vi ska öka … Så vi famlar lite med vart vi är på väg.