Svårt att hinna med för nytt Borlängebryggeri

Carl Stam, Kenny Svensson, Magnus Burman, Jocke Berg och Marcus Dragsten Elingfors på 5mans bryggeri. Foto: Privat

Borlänge har fått ett nytt bryggeri, men det är inte alltid lätt att smaka deras brygder eftersom de inte riktigt hinner med att producera för efterfrågan.

5mans bryggeri heter det och består som man kan gissa av fem män: Magnus Burman, Kenny Svensson, Jocke Berg. Marcus Dragsten Elingfors och Carl Stam.

– Vi var två från början som bryggde hemma rätt mycket och fick för oss att testa om det skulle gå att sälja ölen. Jag och min sambo har ju en restaurang så vi tänkte testa den där, säger Carl Stam.

– Tanken var att ha bryggeriet i Magnus källare, men det gick inte Skatteverket med på.

Det var i jakten på ny lokal som de fem till slut blev fem till antalet. Första releasen av ölen på Carls restaurang i februari gick bra.

– Vi känner ju mycket folk och har ju restaurangen så vi sålde slut på allt. Men vi brygger bara 350 liter och har tre 150-liters trycktankar, Det blir 120-130 liter i veckan. vilket vi har märkt är för litet mot efterfrågan.

Så nu har killarna köpt in ett nytt bryggverk, ett Braumaister på 500 liter och en 2000-liters tank.

– Vi tänker att vi ska brygga tre omgångar för att fylla den stora tanken, säger Carl Stam.

Fast nu har de andra bekymmer eftersom den nya utrustning inte får plats i lokalerna måste de hitta nya, vilket de inte lyckats med än.

– Vi har varit och kollat på lite lokaler, men samtidigt vi vet inte hur mycket fasta kostnader vi törs dra på oss. Vi har även kollat på att hyra in hos Sahlins här i Borlänge, men de har ganska fullt upp just nu så vi har hunnit så långt.

Produktionskapaciteten har även ställt till problem med försäljningen till Systembolaget, där man har flera öl.

– Vi finns i Borlänge och i Falun, vi försökte slippa Falun, men det gick inte så det talar vi tyst om här i Borlänge …

– Men vi hinner riktigt med att leverera dit heller och det är tråkigt. Det hade varit kul att se hur mycket vi kunde sälja om vi hann med att producera.