Nu är Ivan på plats i de rätta lokalerna

Bildspel

Bild 3 av 5

Bryggverket på 1000 liter räcker bra i dagsläget. Ivan Keane brygger helst ganska traditionella öl och har fått bra fart på folkölen.

Det började i provisoriska lokaler. Men nu är Keane Brewing på plats i de lokaler han hela tiden velat brygga i. Nu blir nästa steg en uteservering.

 

Bryggeriet ligger strategiskt beläget i närheten av ett köpcentrum, och varje dag passerar en hel del människor förbi bryggeriet.

– Jag har alltid dörren öppen och folk är välkomna in. På förmiddagarna är det mest pensionärer som går förbi och på eftermiddagen är det småbarnsföräldrar, säger Ivan Keane.

Han trivs i lokalerna även om han önskade att det fanns lite mer plats.  Men bryggeriet startades först upp i andra lokaler.

– Det tog lite tid när ett bygglov överklagades och jag flyttade in i april. Innan det fick jag hyra en provisorisk lokal i ett garage, men det var inte så skönt på vintern för det fanns ingen värme, säger han.

Bryggverket på 1000 liter kompletteras med sex jästankar i samma storlek. I år hoppas han på att nå en produktion på runt 25 000 liter.

– Det är fortfarande tufft att sälja till restauranger, men vi har folkölen och Systembolaget. Jag har bara haft en butik hos Systembolaget, men jag släpper nya öl i december och de kommer i tre butiker.

Folkölen har blivit ett bra sätt att dra in pengar, inte minst eftersom han säljer en del av de ölen direkt från bryggeriet. Under Beernews besök hann besökare från Tyskland och Mexiko titta in för att köpa öl.

– Dessutom har jag provsmakningar nästan varje lördag. Det är stort intresse för de provningarna, säger Keane.

Ännu mer drag lär det bli nästa sommar vid Keane Brewing. Då är målet att kunna sälja folköl för konsumtion på plats och dessutom har han tillstånd för en uteservering.

– Det ska bli roligt, jag tror det kan bli ganska populärt. Jag tror att jag är det enda bryggeriet i Lidingö och folk är nyfikna på vad jag gör.

Ölen är oftast i traditionell stil och de brittiska influenserna märks i utbudet. Men det bryggs även mer moderna pale ale och india pale ale, och ett av de senaste ölen som producerades var en chokladstout på 3,5 procent tillsammans med Folk & Friends.

Den här vintern blir det behagligare att brygga öl, när det finns värme i lokalen. Men visst längtar Ivan Keane till nästa sommar och att då kunna utöka sin servering i bryggeriet.

– Jag har också gjort klart med fastighetsägaren så jag kan ha en liten humleodling här utanför.