Nu är det business på riktigt för Johan

Bildspel

Bild 1 av 6

Det nya bryggverket är på plats och Johan Malmberg har även hunnit med att premiärbrygga.

 

Under hösten har brygghuset skapats och nyligen kom utrustningen. Nu har Business Monkey gjort den första riktiga bryggningen i Töllsjö.

Johan Malmberg, som driver företaget tillsammans med Marcus Almqvist och Henrik Lindqvist, konstaterar nöjt att den kinesiske teknikern som installerade bryggverket kunde åka hem tidigare än planerat.

Nu står ett bryggverk på 500 liter i lokalen och till det finns en tankkapacitet på 5000 liter.

– De fyra 100-literstankarna blir mest för återkommande öl, men på de små tankarna ska jag göra öl till festivaler och liknande, säger Malmberg.

Han har byggt upp det hela på gården hemma i Töllsjö och i måndags bryggde han för första gången på egen hand.

– Det krävs att ha huvudet på skaft och komma ihåg vad vi har gått igenom. Men det ska gå bra, jag har koll på vad som ska göras, säger han.

Med nuvarande utrustning finns en möjlighet att brygga 60 000 liter på ett år, men dit siktar man inte direkt.

– Gör jag hälften av det under nästa år så är jag nöjd. Nu gäller det först och främst att bli kompis med bryggverket och få ordning på allt i bryggeriet.

Malmberg jobbar inom försvaret i Skövde och kommer alltså inte att satsa på bryggeriet på heltid. I alla fall inte ännu.

– Målet är att en dag kunna leva på det och jag har lite planer på att ha ett taproom här ute också. Sedan får det ju gärna bli gårdsförsäljning också.

Han har varit i kontakt med CanMan när det gäller förpackning av ölen, alltså siktar han på burkar. Men allt kommer inte att hamna på burk eller fat.

– Jag har en del kunder som vill ha flaska och det kan jag inte fixa här i nuläget. Så jag kommer att fortsätta brygga hos Lycke en del, vi har haft ett bra samarbete, säger Malmberg.