Nu är alkoholstoppet klubbat och klart

Socialminister Lena Hallengren (S) tror att en tidigare stängning av landets krogar ska ge en lägre smittspridning. Foto: Riksdagen.

Nu är det klubbat och klart. Det blir alkoholförbud på svenska krogar efter 22.00 från och med fredag.

Ni som hänger med vet att förslaget blivit rejält uppmärksammat, och det kom in en hel del synpunkter vid den resmissrunda som genomfördes på bara några dagar.

En hel del synpunkter framfördes i remissvaren och bland annat lyfte flera svar fram möjligheten att stänga 23.00. Dessutom efterlystes det bevis för att stängningen verkligen skapar en lägre virusspridning. Men det har inte lett till någon förändring.

Under onsdagen tog regeringen det slutgiltiga beslutet att förbjuda alkoholservering i barer och restauranger efter 22.00. Dessutom ska alla dessa ställen stänga senast 22.30.
– Läget i pandemin är just nu kritiskt. Vi måste bromsa smittan. Barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer. Alkohol kan leda till att omdömet sviktar och att man börjar slarva med att hålla avstånd. Därför förbjuder vi nu alkoholservering efter klockan 22, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar på regeringen hemsida.
I morgon blir alltså sista kvällen som landets krogar kan ha öppet som vanligt. Den tidigare stängningen gäller till och med 28 februari nästa år, men kan förlängas om läget med coronaviruset inte har förbättrats.