Mycket blir nytt hos Bearded Rabbit

Bildspel

Bild 1 av 5

Fredrik Gustavsson och Bearded Rabbit är den första hyresgästen hos Matts Johansson i nysatsningen på Garveriet.

 

Ny lokal. Ny kommun. Nytt bryggverk. Det händer en hel del för Bearded Rabbit i höst.

Göteborgsduon Therese Mortensen och Fredrik Gustavsson har haft en bra utveckling för sitt Bearded Rabbit. Mindre batcher har bryggts på egen hand, bland annat hos Sad Robot, och de större batcherna har bryggts hos Beersmiths.

Men nu är det dags för nästa steg i utvecklingen. I det gamla Garvetiet i Floda blir man nämligen av av aktörerna under hösten.

– Tanken är att vi ska göra den här satsningen och kombinera med det vi redan gör. Vi kommer att fortsätta med kontraktsbryggning, men kommer att kunna göra även lite specialsläpp till bolaget i den nya lokalen, säger Fredrik Gustavsson.

I oktober är planen att de ska flytta in och då blir det också ett större bryggverk. En Braumeister på 50 liter och en på 20 liter ska då kompletteras med ett bryggverk på mellan 300 och 500 liter.

– Det blir nog ett egensnickrat till att börja med, säger Gustavsson.

Hållbarhet och miljötänk blir viktigt i den nya satsningen i Garveriet, inte bara för Bearded Rabbit. Tre till fyra andra hyresgäster ska finnas i lokalerna, det ska drivas en restaurang och även finnas en konferensanläggning. En rejäl upprustning av ett hus som under ett antal år varit nedgånget och inte varit speciellt lockande.

– Hållbarhet är centralt. Det ska finnas närodlade råvaror, det blir en frukt- grönsaksodling utanför och det känns väldigt spännande, säger Gustavsson.

En av grannarna blir dessutom en fiskodling inomhus, där vattnet från odlingen ska användas för bevattning av frukt- och grönsaksodlingen. Bakom hela projektet står Matts Johansson, som i dag bland annat driver Da Matteo i Göteborg.

– Vi gör den sista saneringen av tomten efter sommaren. Vi är intresserade av småskalig produktion och vill koppla det mot hållbarhet. Där finns en stor utmaning för matindustrin och vi vill värna det närproducerade, säger Johansson.

Han ser fram emot att samarbeta med Bearded Rabbit, som faktiskt är den första helt klara hyresgästen.

– Det känns kanonkul, vi har hela tiden velat ha hit ett bryggeri.

I den nya lokalen kommer Bearded Rabbit att kunna kombinera bryggning med provsmak av öl och försäljning av folköl på plats.

– Vi startade bolaget 2014 och har hela tiden velat ha en egen produktion. Nu kommer vi att kunna göra mer specialöl och vi gillar ju att göra sådant, säger Gustavsson.

I dagsläget har både Mortensen och Gustavsson andra heltidsjobb, men om den här satsningen går bra kan det bli aktuellt att jobba mer med bryggning.

– Vi får se hur det blir, vi kommer ju att vara här en hel del i alla fall. Till att börja med jobbar vi på som vanligt och sedan får vi utvärdera, säger Gustavsson.