Brewskival växer – 90 bryggerier i år

BIldspel

Bild 1 av 3

Marcus Tybell och Marcus Hjalmarsson har nu enats om att ha cirka 90 bryggerier på årets Brewskival

 

En vill ha fler bryggerier, den andre vill ha lite färre. Därför blir det en kompromiss när Brewskival växer och landar på runt 90 deltagande bryggerier i slutet av augusti.

Brewskival är ölfestivalen som alla verkar älska. Under två år har svenska och utländska bryggerier samlats hos Brewski i Helsingborg och tusentals gäster har njutit av god öl, god stämning och fantastiskt väder.

När nu årets festival närmar sig pekar det mot att runt 90 bryggerier finns på plats. En rejäl ökning men ändå en kompromiss mellan Marcus Tybell och Marcus Hjalmarsson.

– Ekonomiskt vore det bättre för oss med lite färre bryggerier, men nu har vi landat här. Det blir 50-55 utländska och 30-35 svenska bryggerier, säger Marcus Tybell.

Det är ingen hemlighet att han och Marcus Hjalmarsson ofta har olika syn på saker och ting. I det här fallet är det Tybell som försöker bromsa och Hjalmarsson som vill ha festivalen ännu större. Kompromissen landar runt 90 bryggerier och då har man fått göra lite justeringar.

– Vi har bett de svenska bryggerierna att stå för egna logikostnader, för de utländska är ju sådant svårare att lösa, säger Tybell.

Festivalen har så här långt inte varit någon ekonomisk succé, men betyder mycket för bryggeriet på andra sätt, och har dessutom satt Sverige på kartan internationellt när det gäller ölfestivaler.

Intresset är stort även i år. I fjol var det runt 6000 besökare under festivalen och så här långt i år har man sålt 5500 biljetter.

– Vi har satt en gräns vid 7000 biljetter och jag tror vi kommer att slå i taket. Då kan det bli aktuellt att släppa fler biljetter närmare festivalen, säger Tybell.

Det kommer också att bli ett större festivalområde i år, men det är ännu inte helt bestämt hur det ska utformas. Festivalens popularitet avspeglar sig också i att man i år redan sålt en hel del merchandise. Det är med andra ord ganska inne att synas i kläder eller annat som det står Brewskival på.