Mp vill tillåta öl på hela festivalområden

Emmali Jansson (MP) vill att det ska vara tillåtet att dricka till exempel öl på hela festivalområden i Göteborg. Foto: Pressbild.

Öppna serveringstillstånd som tillåter öl och andra drycker på hela festivalområden. Det vill Miljöpartiet i Göteborg införa efter att flera andra städer visat vägen.

 

Stockholm, Gävle och Karlskrona är enligt partiet städer där det redan finns öppna serveringstillstånd. Det innebär att öl och andra alkoholhaltiga drycker får serveras inne på ett helt festivalområde, och inte bara på avgränsade ytor. Nu vill Miljöpartiet se samma förändring i Göteborg.

– Det blir en tråkig uppdelning och leder till att fler dricker snabbt för att sedan gå tomhänta på resten av området, säger Emmali Jansson.

Hon menar också att de vakter som finns på festivalerna kan få lättare att sköta sitt jobb utan de inhägnade områdena för alkoholförtäring. Det lyfts fram i den motion som Jansson skrivit tillsammans med partikamraten Martin Nilsson.

”Med öppet serveringsområde räknas hela evenemangsområdet som ett serveringsområde och besökare kan fritt gå omkring med sin inköpta dricka. Detta bidrar till ökad trivsel, minskat köande och frigör vakter som kan röra sig ute i publiken istället för att stå vid ingången till en servering och kontrollera att törstiga besökare har åldern inne. Fler vakter som cirkulerar i publiken är inte minst en viktig fråga utifrån de senaste årens uppmärksamhet kring sexuella övergrepp vid musikfestivaler”, skriver de båda i sin motion.

De hoppas nu på att få till en förändring, antingen via kommunfullmäktige, eller i Social resursnämnd i kommunen.

– Uppdelningen som finns idag bygger på en föreställning att det ska supas på festivaler, men de allra flesta vill dricka något och smutta för att det är gott, säger Jansson.

Way Out West är en festival som skulle kunna påverkas av nya regler, men även evenemang i till exempel Trädgårdsföreningen skulle kunna få ändrade regler. Emmali Jansson menar att det som krävs för att den nya regeln ska funka är att hela festivalområdet är tydligt avgränsat.